tisdag 2 februari 2021

Får man köpa bös på loppis?

För några veckor sedan uppstod en diskussion bland hållbarhetsfolk på instagram. Diskussionen handlade om huruvida det är ok att köpa fast fashion och tveksamt framställda plagg second hand just bara för att det är second hand? Är det så att man köper sig fri, bara för att det är loppis? Har man inget ansvar när man handlar sina kläder second hand? De flesta var överens om att även om man handlar second hand ska man undgå överkonsumtion och man ska även där handla ansvarsfullt och välja schysst producerade plagg och hållbarare material. Annars bidrar man bara indirekt till fast fashion och det är ungefär lika illa som att bidra direkt.


Nja, säger jag. Visst ligger det något i det, absolut, men jag tycker inte det är så enkelt att bara man köper schysst framställda plagg second hand är det bättre än att man köper lite mindre bra plagg, så kallat bös. Det önskvärda hade ju varit att alla plagg var schysst framställda och skäligt prissatta men nu är det inte så. Min upplevelse är att det både finns riktiga finplagg, schysst tillverkade och allt, och ren fast fashion med svältlöner och slaveri i miljöbovar till material där ute. Det är bättre för miljön att handla kläder som redan finns än att köpa nyproducerat. 80% av utsläppen under ett plaggs livslängd sker vid produktion. Och ska man ändå spara på miljön när man köper kläder kan man lika gärna köpa något man tycker om och vet att man kommer använda. Är en tunn viscosetopp från H&M mer ens kopp te än en sidenblus från Filippa K så tycker jag man ska köpa det. De mest miljövänliga kläderna är ändå de man använder. Även om det så klart finns klara fördelar med att köpa kläder av god kvalitet som håller länge.


Det är faktiskt ok att köpa bös på second hand om man vet att man kommer använda det. Man köper inte sig fri från ansvar för att man köper second hand men ska man handla kläder, second hand i första hand givetvis, ska man handla något som är det bästa valet. Och vad det är för just dig, ja det är väldigt individuellt. Visst, fortsätter vi handla billigt skräp på vissa etiskt tveksamma butiker då finns det en efterfrågan på det. Så länge vi människor vill ha fast fashion finns det fast fashion och även det hamnar på second hand. Men om man undviker böset på second hand tycker jag nog man börjar i fel ände. Om alla tar sitt ansvar och inte handlar nyproducerat i första hand utan enbart när det är sista utväg minskar efterfrågan. BjörkåFrihet får in 10 ton kläder om dagen och det är mer än vad de kan ta hand om. Det är på second hand vi behöver låta efterfrågan möta utbudet just nu. Där hade jag velat lägga vårt köpkrut. Någon skillnad borde de det ändå göra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...