söndag 1 mars 2020

Att ändå shoppa när man har förbud

För ungefär två veckor sedan kom jag fram till att jag skulle ha loppisförbud månaden ut. Jag behövde en liten avgiftning och i ärlighetens namn hade pengarna rullat lite. Idag är det första mars och jag har lyckats hålla förbudet. Igår fyllde jag dock på min garderob lite ändå. Hur gick det till då? Jo, vi hade nämligen klädbytardag hemma hos mig. Det var faktiskt inte medvetet planerat så. Klädbytardagen var redan inplanerad när loppisförbudet trädde i kraft och när det gjorde det hade jag lite grand förträngt att vi skulle ha klädbytardag. Men det var alldeles utmärkt planerat! Hade jag lite loppisabstinens lindrade jag den lite där, utan att göra åt en spänn och klimatet mådde inte heller sämre.


Vi ett gäng som har träffats i över 12 år nu och bytt kläder med varandra. Vissa har varit med ända från början och några har tillkommit under åren. Och andra har fallit bort givetvis. Men två av oss har varit med varenda gång. Hur man gör en lyckad klädbytardag finns det nog många olika koncept för men så som vi har ett bra recept som vi kört med i alla år. Receptet finns nedskrivet i detta inlägg om du är sugen på att testa själv, men nytt för denna gång var att klädställningen var med. Jag har nämligen läst lite här och där att ska det kännas inbjudande bör man ha en klädställning. Eller flera. Jag tror helt ärligt varken den gjorde till eller från. Våra kategoriserade och sorterade högar har funkat i över 12 år så vi vet ju vad vi har att vänta.


Personligen har jag bytt kroppsform lite mer och oftare än de flesta av mina vänner så dagarna när jag kommer därifrån med flera tiotal plagg är över men det är ju inte poängen egentligen. Kläder har jag ju ändå och det viktigaste är ändå att träffas och ha trevligt ihop samt att ens egna kläder som av någon anledning har petats ur garderoben hamnar hos någon annan som kommer uppskatta dem. Det slår nog alla klädbytardagsfynd i världen. Titta bara här på Malins hög. I den ligger en randig tröja som jag räddade ur containerdöden i våras och har legat och bara väntat på att få bli utvalt och återälskat. För mig känns det särskilt gött att mina containerplagg hamnar hos vänner istället för i brännugnen, klädräddaraktivist som jag är!

Det var också trevligt att två plagg som jag köpte på Sellpy förra året, som jag aldrig använde (det här med att handla utan att prova alltså), som kostade 10 kr och 0 kr efter en lyckad reklamation och 17 lagningar senare, nu kommer bli använda av Christine. Härligt! Nu har även våra bytardagar utvecklats till att innefatta en hel del mer än bara kläder så jag fick deodorant, handtvål och marsansås i min fångst. I klädväg hittade jag lite smått såsom strumpor (det går ju alltid åt), ett bälte från en topp att komplettera andra plagg med, och en topp jag hittade när jag plockade ihop efter att de andra gått hem. Jag behöver ändå toppar med kort ärm så det var perfekt.


Det som är så himla bra med såna här klädbytardagar är att man kan passa på att rensa ut hela familjens garderober och det kan ändå komma till glädje. Man bestämmer ju som bekant passformen på sina kläder själv och både barn och partners har fått sina garderober påfyllda vid våra event. Igår jackpotfyndade jag sex fina t-shirts till partnern varav den här var superfyndet! Den är från Dedicated vilket ju är ett schysst märke och som uppskattas både av partnern och mig. Just den här t-shirten med Bill Murray har jag faktiskt varit ute efter ett tag då jag ville att han skulle ha den. Han sade inte emot. Nu slipper jag leta på Sellpy efter den!

Som vanligt avslutade vi bytandet med fika och trevligt häng och igår passade vi även på att tjuvstarta studiecirkeln Slow Fashion från Studieförbundet Bilda som vi planerat för att genomföra ett tag nu. Första filmen i cirkeln ligger ute på deras hemsida och jag får återkomma när vi genomfört hela hur vi tyckte och vad det resulterade i. Resultatet ska egentligen vara ett klädbyte men vi började liksom i fel ände eftersom vi redan är erfarna klädbytare. Det är ju också ok kände vi. Och idag får jag officiellt gå på loppis igen. Jag hade kunnat göra det men jag kan hålla mig i åtminstone en dag till. Skämt åsido, det är faktiskt inte så svårt. Men loppis är kul och inte alls särskilt farligt. I lagom dos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...