torsdag 27 februari 2020

Blir det inte tomt på second hand om vi slutar överkonsumera?

Rubriken ovan är något jag kan mötas av ibland när jag pratar om second hand och cirkulär konsumtion. Jag brukar inte hymla med att jag tycker att second hand i första hand är det enda rätta. Men det förutsätter ju att det finns något att köpa på second hand. Folk måste ju köpa mycket kläder och sedan skänka till second hand väl? Just nu lever ju jag på andras överflöd när jag handlar second hand. Anledningen till att de kläderna har skänkts just dit är oftast för att den tidigare ägaren tröttnat på dem och har köpt nya kläder istället. Inte kan väl kläderna räcka till alla om alla ska handla på second hand? Och vad händer med butikerna, våra svenska företag, om vi slutar handla nytt hela tiden? Fast fashion bygger ju på överkonsumtion. Det kan man väl inte bara sluta med sådär heller?


Ser det ut som att vi har för lite kläder i second handbutikerna? BjörkåFrihet får in 10 ton kläder om dagen! Det är bara en aktör. Stockholms Stadsmission får in 30 ton i veckan. 30% av de kläderna som BjörkåFrihet, alltså en aktör, får in säljs i Sverige. 5% kasseras och bränns upp direkt pga att det är obrukbart men hela 65% säljs utomlands, osorterat. Utomlands sorteras det då och antingen säljs i nya landet eller säljs vidare till något annat land. Nu handlar det inte om någon u-hjälp här till folk som inte har råd att köpa nya kläder utan det här är en industri. Tyvärr kan den även slå ut den inhemska klädproduktionen och faktum är att alla de där kläderna varken vill eller kan man ta hand om i det nya landet. Det kan dessutom handla om ett land som inte är så pass utvecklade vad gäller energi att det bränns och ger ny energi, som det görs här. Tyvärr slutar kläderna inte så sällan som landfill. Det grävs ner alltså. Och det här är kläder som vi köpt bara för att de var moderna just då eller särskilt billiga och vi var sugna på att handla. Kläder, som någon annan har slavat för att producera till oss, slutar alltså som ingenting.

Med tanke på att vi slänger ca 7-8 kilo kläder direkt i soporna varje år skulle jag inte tro att det på något sätt kan bli tomt på second handbutikerna om fler skulle handla second hand. Det är ju dock komplexa frågor. Just nu bygger som sagt hela modeindustrin på att vi ska handla mycket och billigt. Det innebär ju också att produktionen ska vara snabb och billig. Alltså betalar någon annan priset med sin hälsa och välfärd för att vi ska kunna köpa nya kläder varje månad som vi sedan rensar ut några månader senare. Klädindustrin sysselsätter miljontals och åter miljontals med människor idag. Om vi slutar handla fast fashion kanske de blir av med sina jobb? Men så här är det, slavarbete och orättvisa arbetsvillkor kan aldrig rättfärdigas med att de kunde haft det sämre. Det behövs lagar och rättigheter till skydd för alla arbetare världen över. Och kläder måste få börja kosta igen. De måste få kosta mer så att de som producerar dem får en skälig lön som de kan leva på. Med rimliga arbetsvillkor tror jag vi även kommer kunna köpa kläder av bättre kvalitet som håller längre för oss konsumenter.


Men våra svenska företag då? Vi behöver starka företag och en stark handel för att välfärden ska fungera i vårt land. Då måste vi fortfarande handla massa kläder hos H&M, Kappahl och Indiska va? Företagen behöver ju få in sina pengar. Men jag siar att nyproduktion inte är framtiden. Den kommer givetvis alltid att finnas, och behövas, men i rätt mån. Jag tror på att modeföretagen behöver se om sitt eget hus och få pengarna att cirkulera, på annat sätt. Framtiden är att hyra, låna, reparera, remakea och även återvinna, även om återvinning är problematisk på många sätt. Vi behöver se på kläder och mode på ett annat sätt helt enkelt. Jag vill inte kalla det för ett nytt sätt för det här är inget nytt. Vi behöver gå back to the roots och göra som man gjorde förr i världen. Då sydde man om, lappade, lagade och ärvde tills det inte gick mer. Då slutade trasorna som isolering i väggarna och i trossbottnarna till slut. Men inte som landfill i drivor.

Ok, jag är ingen forskare på textil och världsekonomin är inte min starka sida. Det här är mina högst personliga funderingar kring detta. Man kanske kan peta hål på mina argument och förslag på förbättringar. Berätta gärna för mig då. Men jag kör på med second hand i första hand och ser fram emot att se hur klädindustrin kommer förändras till något mer cirkulärt. För nu måste det väl börja ske en förändring snart?

Och för lite återbrukspepp tänkte jag be mina läsare berätta om något riktigt najs second handköp! Berätta om något riktigt fint, fyndigt eller bra ni köpt på second hand. Mer second hand åt folket och spread the word!

2 kommentarer:

  1. Om alla verkligen gick över till att enbart handla second hand skulle det ju bli tomt (när alla redan producerade plagg tagit slut) men vi är ju precis som du skriver så otroligt långt ifrån det nu. Det är som folk som påpekar att vissa djurraser kommer dö ut om vi alla blir veganer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, klart det blir så. Men all klädproduktion kommer ju inte upphöra, hur det än är.

      Radera

Nu betalar någon annan priset

Ja alltså, nu blir det ett inlägg om corona igen. Det rullar ju ändå på, även om folk blir sjuka, och även om världen just nu är annorlunda ...