söndag 28 mars 2021

Jag vill inte ha någon basgarderob!

Idag ska jag filosofera lite om den så kallade basgarderoben och basplagg. Sånt som man tydligen "måste" ha. Det skrivs i modemagasinen med jämna mellanrum om den perfekta basgarderoben och vad den ska innehålla. Den man behöver, och vad den måste innehålla. Redan där har man tappat mig. Jag gillar inte krav. Och ännu värre, ofta inleds artiklarna med första steget, dvs utrensningen. Man ska helt enkelt göra sig av med massor, för att sedan köpa nytt. Det är inget jag förespråkar. Och särskilt hållbart är det ju inte heller, vilket det ofta framstås som.Visst, jag fattar poängen. Basgarderoben hyllas som det mest hållbara eftersom det just är basplagg som tanken är att man ska ha länge genom att köpa kvalitet osv, och tanken är även att allt ska passa ihop och kunna kombineras i oändlighet. Men fy vad tråkigt.


Ok, vi backar tillbaka lite. Jag är i princip inte emot att rensa garderoben med jämna mellanrum, det gör jag med, men den här uppmaningen borde fan förbjudas! Den är hämtad från en känd bok på temat stil där basgarderoben hyllas flitigt. Läser man i texten står det förvisso att man ska sälja kläderna man rensat ut på nätet eller skänka till second hand, och det är ju vettigt, men i rubriken står ändå uppmaningen att man ska slänga kläder! Det kan vara den värsta dödssynden vi har tänker jag, tätt följd av att slänga mat. Totalt förkastligt är det och inget man ska ägna sig åt. Kläder ska inte hamna i soporna utan i värsta fall återvinnas om man inte kan fortsätta bruka dem på ett eller annat sätt. Så då har vi konstaterat det.


Och det där med basplaggen. Jag har inget emot få plagg som kan kombineras i princip men varför måste det alltid vara så himla tråkiga plagg i en basgarderob? Som i den här listan jag lånat från en artikel i Damernas värld på nätet. Här är alltså de plagg jag "behöver". Låt oss se då hur jag står mig i basgarderoben. Jag har ingen vit skjorta. Jeans äger jag men använder aldrig. Jag använder i stort sett aldrig klackskor. Trenchcoat är fult. Jag har både svarta kjolar och stickade tröjor, det var ju tur. Jag äger ingen skinnjacka men jag har tidigare haft en läderrock. Räknas det?  T-shirtar har jag men inga basic utan främst mönstrade eller med tryck. Kavaj tar jag inte på mig eftersom jag inte klär i det eller känner mig hemma i det alls. Den lilla svarta har jag väl kanske men trivs bäst i jersey men det räknas inte har jag hört. Sneakers gillar jag, ankelboots absolut inte! Den perfekta kappan äger jag nog inte och vet inte ens vad det är och skinnbyxor - skojar du? Så jag kommer fram till att jag äger och brukar kanske fyra av fjorton kategorier i den här listan. Det finns givetvis flera sådana här listor med lite olika innehåll men det är ungefär så här det ser ut.


Så har jag tolkat er rätt nu, jag ska alltså rensa ut det mesta av mina färgglada och mönstrade plagg jag gillar i min garderob och köpa på mig plagg jag aldrig kommer trivas i? Det kan väl ändå inte vara poängen? Är det meningen att alla måste ha samma stil och smak? Nja, som tur är finns det utrymme för lite färg och form i basgarderoben, i alla fall om man frågar Jenny Segergren och Frida Zetterström som skrivit boken 100 looks på 20 plagg som står i min hylla. När jag hörde ett föredrag med dem på F/ACT festival för ett och ett halvt år sedan poängterade de att basgarderoben kan se olika ut för olika människor. Deras 20 plagg som de bygger sina 100 looks kring är sådant som de gillar och gillar att kombinera men att basplaggen kan har olika stil och snitt så att den passar just dig. En bas fast ändå olika liksom. Jag gillar den idén bättre och i denna lista hittar jag fler plagg som är mer jag som t.ex. collegertröja, skjortklänning och långkjol. Men jag kommer ändå inte ifrån jeans, vit skjorta och kavaj. Vad är det med att alla kvinnor måste gilla de plaggen?

Och dessutom, jag tycker alla basgarderober bygger alldeles för mycket på att man har en normkropp. På riktigt, jag kan inte ha kavaj. Jag är kort och tjock och har alldeles för mycket tuttar. Jag skulle inte se riktigt klok ut i kostymkavaj! Jeans passar inte mig heller. Eller blus. Eller polon som ofta smyger sig in i basgarderoben. Polo får mig att känna mig kvävd. Det är inte en bekväm känsla! Och let's face it, alla människor ser olika ut och trivs i helt olika grejer och så måste det ju få vara! Jag hamnade i en diskussion på instagram härom dagen om just basplagg. Skribenten i detta inlägg menade att basplaggen i min garderob är de plagg som passar till det allra mesta men att basgarderoben kan se helt olika ut beroende på vems den är. Poängen här var att man ska utgå ifrån sitt eget sätt att klä sig vilken stil man själv gillar. Min basgarderob om 14 plagg kan alltså innehålla helt andra plagg än vad din basgarderob har. Här börjar det närma sig någonting i alla fall.


Men. Jag fattar fortfarande inte. Måste man verkligen ha en basgarderob? Enligt den här skribenten är basplaggen de plagg som är återkommande. När man slitit ut sitt basplagg ersätter man det med ett nytt. Ja, alltså jag fattar ju principen men jag fattar inte riktigt hur det går till. Jag har ju bytt både stil och kroppsform flera gånger och kan inte riktigt påminna mig om att jag haft något som hela tiden varit återkommande. Det enda jag kan komma på som är i närheten är Dr Martenskängor men där hade jag uppehåll på 10 år innan jag skaffade nya efter att de gamla slitits ut. Räknas inte riktigt då väl? Och visst, mina leggings från Indiska köper jag nya så fort de slitits ut. Men de ingår väl snarare i min garderob av underkläder tänker jag. Jag köper ju nya trosor när de är utslitna men trosor har jag aldrig sett ingå i någon basgarderob.

Nä men på riktigt, basgarderob är inget för mig. Dötrista plagg som jag "måste" ha och "måste" köpa nya när jag inte kan använda de gamla längre. Jag gillar att byta stil med jämna mellanrum och hela tiden ha ett konstant flöde in och ut ur min garderob. Och eftersom jag (nästan) bara handlar second hand skadar det ju inte heller direkt miljön när jag gör mina inköp. Visst kan det vara hållbart att ha en begränsad garderob med få plagg som ständigt används tills de är utslitna men jag tänker att min ruljansgarderob borde gå på ett ut. Jag tror inte jag någonsin kommer landa i någon basgarderob med samma typ av plagg som används i 20 års tid. Jag är brokig och ombytlig och jag gillar det! Vilken typ är du? Och berätta gärna hur många av de fjorton i listan du har i din garderob! Jag är skeptisk till om personen som har och gillar alla dessa fjorton plagg verkligen finns! Men det kanske är jag som är trångsynt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...