tisdag 11 augusti 2020

#2: Kom igång och sy!

Mitt bästa tips för att få det där fantastiska loppisplagget att passa är att sy om det lite. Som jag så många gånger återkommer till så kan i stort sett alla sy. Har du haft slöjd i skolan har du lärt sig grunderna och då kan du helt enkelt sy. Sedan så kanske man måste fräscha upp minnet lite och få lite hjälp men att sy är som att cykla. Så kom nu inte och säg att du inte kan sy. Och att kunna sy, om än bara lite grand, är guld värt när man handlar kläder. För helt ärligt, hur ofta sitter de heeeelt perfekt? Detta gäller både om man handlar på loppis och i vanlig butik tänker jag.

Ok, så det första du ska göra om du kommit på att du vill sy är att ta reda på om du, eller någon annan i din närhet, har en symaskin. Kolla efter instruktionsboken. Finns den inte finns de ofta att hitta på nätet och youtube är fullt av videos på hur man trär symaskiner i alla modeller. Kirrat. Sedan behöver man ju sytråd och så där men det är bara att titta på loppis. Funkar inte symaskinen så bra är det värt att lämna in den på service! När man väl kommit igång och testat och blivit lite vän med sin symaskin är det bara att sätta igång sen. Det finns massor av tutorials på t.ex. youtube. Min to-go-to när jag vill ha sytips är oftast facebookgrupperna. I t.ex. Vi sytokiga eller Sy och skapa om gamla kläder till nya! är två bra men det finns massa fler. Det finns även en grupp för just större sytokiga som är toppen! Man får nästan alltid hjälp och tips i de här grupperna. 

Och med detta vill jag bara peppa till att du kan köpa plagg på second hand som kanske inte sitter helt hundra, alternera om dem och få dem som du vill ha. Kjolen på bilden köpte jag i Tallinn förra sommaren och den gick precis på med lite lätt våld. Den hade från början en paperbag waist som kanske inte är min favoritmodell. Men jag gillade tyget och printet så himla mycket så jag ville verkligen ha den. Fem euro kostade den och efter lite sprättande och syende fick jag istället en kjol med en vanlig linning och resår. Nu sitter den mycket bättre på mig och är dessutom bekväm. Väldigt värt för att få en kjol jag verkligen gillar.

Kjolar är över lag väldigt tacksamt. Det är förhållandevis enkelt att ändra om en tight linning till en med resår. Det är enkelt att sprätta bort linningen och antingen göra som jag gjorde ovan, vika ner en fåll och trä i resår eller varför inte sy på en mudd? Gör det som du trivs bäst i! Och apropå kjolar så är det också förhållandevis enkelt att sy om en klänning till kjol. Nu är förvisso det här ett mindre lyckat exempel på min omsömnad men jag köpte en klänning på tjockisloppis i en färg och modell jag gillade. Den hade fickor och tycket var kraftigt och bra. Men resåren var lite slapp för mig. Jag hade bara tänkt minska den men jäkla vändsömmar och skit gjorde att det gick åt skogen så jag blev sur, kapade hela skiten och det blev en kjol istället. En kjol som funkar skitbra. Med fickor ju! Så det blev ju bra ändå.

Den vanligaste ändringen jag gör att jag kortar plagg eftersom jag är en liten shorty. Det har jag fått göra hela livet så jag har lite rutin på det numera. Jag har även köpt för stora plagg som jag minskat så de passar mig för det är ju relativt lätt att sy in plagg. Men det går också att sy ut plagg som är för små! Hemsydda vintageplagg har ofta breda sömsmåner, just för att man ska kunna sy in och ut plagg vid kroppsförändring eller byte av ägare. Så himla smart! Men man kan också lägga in kilar både här och där för att öka rymden i plaggen med bra resultat! Med avvikande färg och mönster blir det snarare en designdetalj. Man kan också ta en på tok för smal höftväska och sy in band och knäppe så det passar en själv. Fiffigt va?

Mitt favorittricks för att få plagg och passa är att lägga in resår. Som kort och tjock blir det ofta lite märklig passform och udda längder på både ärmar och ben. Min quickfix för det som typ alltid blir bra är att lägga in resår i fållen så kan man kavla upp och kavla ner som man vill. Klänningen ovan som jag köpt i en facebookgrupp var redan ändrad och fållad i ärmarna när jag köpte den. Jag misstänker att den tidigare ägaren inte gillade fransarna den hade. Alltså, lite udda med fransar i ärmsluten ändå. Jag klippte av fransarna och satte in resår och perfekt! Enkelt och ärmar som jag gillar mycket bättre.

Och man kan faktiskt komma långt utan symaskin med vanlig nål och tråd. Och en sax behöver man ju med. Jag har handfållat många par byxor i mina ungdomsår och det är ju liksom bättre att det blir gjort och kanske inte perfekt och man använder det än att plagget ligger och drar och inte blir använt. Jag tycker det är helt ok att göra det lite halvdant och t.ex. nöja sig med att sicksacka kanten i ärmhålan när man klipper ur den och vidgar så den inte skaver och irriterar. Vem tittar en i armhålan ändå? Och som sagt, kom ihåg att du kan sy! Ju mer du grejar desto bättre blir du och ditt nästa loppisfynd kommer passa dig like a boss när du har grejat klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...