tisdag 29 januari 2013

Jag gillar: #29 Vävning


Jag får väva i skolan! Den kursen som jag går nu går ut på att vi skall jobba experimentellt och jag har valt att jobba experimentellt med vävning. Experimentellt är det i avseendet att jag skall prova annorlunda och återbrukade material. Här väver jag med videoband. Det blir både bra och snyggt faktiskt. Igår påbörjade jag det hela med att varpa till vävstolen. Jag fick hjälp av vår snälla tekniker på skolan eftersom jag inte kan sånt. Vävning har tyvärr inte ingått i någon av mina utbildningar och bortsett från lite vävning på en leksaksvävstol när jag var liten och brickvävningen jag provade på i på slöjden förra hösten kan jag inte påminna mig att jag vävt alls. Min syster väver band i en fin bandvävstol och min mormor vävde både det ena och det andra, men jag har tyvärr inte ägnat mig mycket åt det. När jag gick på folkhögskola för några år sedan fanns det en vävutbildning som gick parallellt med oss som läste textila tekniker. Jag var rätt sugen på att gå den då det var väldigt inspirerande att se allas vävar och så hade de en kanonbra vävlärare som man bara vill lära sig väva av och jag sökte faktiskt in till den året efter. Jag kom in, men så kom jag in på slöjdlärarprogrammet också, och det var ju det som var min plan. Men jag tänker mig att någon gång inom en överskådlig framtid vill jag gå den utbildningen ändå för väva vill jag lära mig! Lite tjänstledigt för fortbildning behöver man ju alltid! Och vävningen flöt på bra idag. Jag är sjukt stolt över att jag lyckades solva själv utan att det blev några fel! Tyvärr visade det sig att vävstolen inte var superbra kvalitet då kläppen som låser kugghjulet för spänningen lossnade hela tiden. Det var jobbigt att sätta tillbaka den hela tiden. Och jag tycker att det är jättesynd att vi inte fått någon utbildning i vävning på slöjden då åtminstone jag tycker att vävning hör hemma på slöjden. Vi hade massor med fina vävstolar i olika storlekar men de slängdes när vi flyttade. Sådant borde vara straffbart! Resultatet av att väva med videoband blev dock mycket trevligt. Vi får se vad det blir för andra material att väva med men jag har funderingar på paketsnöre, plastpåsar och garnsnuttar bl.a. Om någon har någon smart idé på vad man kan väva med får man gärna hojta till! Och vill man bli vävinspirerad kan jag tipsa om Hannas blogg. Hon väver mycket fina grejer! Och vill ni se en riktigt fin, välarbetad och lite annorlunda väv ska ni kika in hos min folkhögskoleklasskompis Sofie och titta på hennes täcke! Slutligen vill jag även tala om att jag faktiskt fick ärva min mormors stora mattvävstol som just nu ligger i bitar i mitt källarförråd, men en dag ska den upp och jag ska väva på den! Jag måste bara ha en större lägenhet först.


4 kommentarer:

 1. Hej!
  Vävning är fantastiskt kul. Jag började väva i höstas, gick en kurs över två veckoslut hos en dam utanför Stockholm. Och lyckades få plats med min fådda vävstol i mitt lilla radhus. Är helt såld. Spara vävstolen, en vacker dag funkar det!

  Hälsar Irene (som dokumenterar min väg från nybörjare till lite mindre nybörjare på http://torasvavstol.blogspot.com/ )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du hittade till mitt blogginlägg! Ja vävning är kul! Är också inne på att gå någon sådan helgkurs. Och vävstolen sparas. Definitivt! Jag ska kika in din blogg med! :)

   Radera
 2. Det är det bästa med specialiseringen vi hade ju tillgång till Hdk en riktigt väv sal!! :)
  Nästan så man får ta och kolla förbi någon dag när ni är i skolan! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade hellre haft kvar våra vävstolar... Men i vilket fall koncentrerar jag mig på små vävprojekt så det blir lite mer grundskolemässigt så jag behöver inte gå upp dit. Lotta sa dessutom att det är svårt att få plats där så...

   Radera