Så lyder rubriken på en intressant artikel som kom ut i GP i måndags. Men eftersom Göteborgs Posten är snåla får man inte läsa någon av deras artiklar på nätet ever men en snäll person såg till att jag fick läsa den ändå. Och jag tänkte att jag kan ju sammanfatta lite för er här. För den var väldigt intressant! Jag har också reagerat på att kläder är sämre idag än vad de var när jag var ung på 90-talet. Och det är ändå bara 90-talet. Man behöver inte gå så lång tillbaka.
I artikeln intervjuas Mats Johansson som är lärare och forskare på Smart Textiles och Textilhögskolan i Borås och han berättar att textilbranschen har blivit snabbare, billigare och sämre med åren. Och precis som jag har påpekat tidigare är kläder lika billiga idag som de var när jag var ung. Och när Mats var ung tydligen. Han påpekar att man man kan köpa jeans för 199 kr idag vilket man även kunde när han var ung medans en bil har gått från 25 000 till 250 000 kr under dessa år. Det är ju helt galet. Och det är ju inte för att textilkvaliteten har blivit bättre utan för att den blivit just sämre.
Mats pekar på tre viktiga faktorer när det gäller våra försämrade textilier. Den första är att man på 70-talet kom fram till att man kan stressa bomullen och på så sätt få två skördar per år istället för en. Om bomullen stressväxer blir då fibrerna kortare och således sämre. Precis som med ull är det bättre kvalitet ju längre fibrerna är. Logiskt, eller hur? Den andra faktoren är att man har uppfunnit en ny spinnteknik, den så kallade open-end spinningen som gör att man kan spinna kortare fiber, vilket ju uppenbarligen krävs för stressbomull. Det positiva med detta är dock att man med denna teknik kan använda mer av bomullen, men den blir ju sämre kvalitet på tråden eller garnet. Lite både bra och dåligt alltså. Den tredje faktoren är att man någonstans på vägen kommit fram till att man ska väva tyget glesare för att få fler meter per timme helt enkelt. Det kan man lätt se om man jämför lakan från 70-talet och framåt med dagens som ibland kan kännas lite som spindelväv och går sönder så fort man tar i det typ. Illa. Visst tyget blir glesare och därmed är det mindre bomull i det vilket innebär mindre klimatavtryck men plagget, eller lakanet, håller ju väldigt mycket kortare. I det stora hela lär det ju vara sämre.
Sedan är det ju också alla de där mjukgörande och skönhetsprocesserna som gör det. Jeans ska från början vara slitna och tvätt, slitning och enzymer kan göra att ungefär två år dras från plaggets livslängd. Sedan påpekas det också i artikeln att ekologisk bomull inte är likhetstecken med att plagget är mer hållbart, som i att det håller längre. Det säger ju egentligen bara hur bomullen har odlats. Plagget kan ändå slitas snabbt och resten av processen för att göra plagget behöver inte vara miljövänlig heller.
Slutligen får Mats Johansson också frågan om det fortfarande finns kläder av bra kvalitet att få tag på, vilket det finns. Ofta kostar dessa plagg mer men, och nu är det jag som talar, bara för att ett plagg är lite dyrare betyder inte det att det automatiskt är bättre kvalitet och mer miljövänligt. Alla tramsiga märken kan slänga på ganska mycket på prislappen bara pga en jäkla dekal. Dock, och nu är det Mats som talar, kan man vända på det och konstatera att billigt inte är bra kvalitet. Oftast. Om det inte är second hand då. Då kan man hitta både kass och bra kvalitet både billigt och dyrt. Ska man dock hitta bra kvalitet ska man leta efter plagg som är lite platta och robusta. Och ju mer man grejer med textilier desto mer lär man sig att känna i fingrarna vad som är bra.
Och det är det jag alltid har sagt. Bra kvalitet som håller länge ska vara lite rivigt. Det gäller både ull och bomull. Jag gillar inte onödigt mjuk och fluffig ull och jag avskyr elastan och stretch och skit i kläderna. Kläder ska hålla för användning och nötning och det är skittråkigt när ett par byxor får hål mellan låren på bara ett par månader. Ett par riktigt bra och robusta jeans fungerar inte så samt att de är lättare att laga. Att laga stretchjeans är en styggelse! Så, nu har ni fått en redogörelse både från Mats och mig. Jag skull passa som textilforskare tror jag. I nästa liv kanske. Eller kanske detta.
Tack för superbra inlägg! Vad trött man blir på sånt här. Tycker det är så självklart att man vill tillverka bra grejer som håller men uppenbarligen ej :)
SvaraRaderaTack! Och ja det är fasen skrämmande!
RaderaJag var ung på 70-80 talet och har gjort samma reflexion att exv HM kläder kostade liknande som nu. Går det öht att hitta jeans utan stretch? Stretchen gör att de tappar formen väldigt snabbt. Inspirerande skriver! 😊
SvaraRaderaMen tack! Ja det är inte lätt att hitta jeans utan stretch i alla fall! På lite mer specialiserade jeansbutiker finns det nog. Jag vet att Second Sunrise i Stockholm har i slla fall! Där kostar de dock lite mer än på H&M.
Radera