torsdag 18 juni 2020

Duckfeet - favoritskorna

Härom dagen rantade jag om Monkis kassa kvalitet. Det ska dock erkännas att jag älskar Monkis kläder ändå. Fast i fortsättningen kommer jag bara handla dem i andrahand, precis som jag gör med Gudrun Sjödén, fast av andra anledningar. Jag handlar i och för sig i regel alltid i andrahand. Men ibland gör jag undantag när det gäller små och hållbara producenter och sådant jag verkligen gillar. Sådana är värda att uppmärksamma här istället för svinpälsarna som sysslar med fast fashion. Idag tänkte jag presentera mitt favoritskomärke - nämligen Duckfeet!


Jag upptäckte Duckfeet när någon jag kände hade köpt ett par och lade upp en bild någonstans. De var köpta i en butik i Göteborg. Jag gick dit men de hade dem bara i storlek 37 och uppåt. Vad är det liksom? Så jag fick beställa dem på nätet istället. Via Duckfeets egen hemsida. Men de finns hos lite återförsäljare här och där, både på nätet och i butik. Det jag gillade, och gillar, med dem är att de är, förutom snygga då, väldigt breda, därav namnet. Jag har alltid gillar breda och rejäla skor vilket är tur eftersom jag har väldigt breda fötter.


Och här kommer lite bra saker med Duckfeet. De är i läder, så ingenting för veganer då, men de är i vegetabiliskt garvat läder. Det står dock något om att de kan vara förgarvade med krom vilket jag inte riktigt vet vad det innebär dock. En liten brasklapp där alltså. Och låt mig enkelt förklara det så här: vegetabiliskt garvat läder = bra för miljön, kromgarvat = dåligt för miljön. Sulorna är av rågummi vilket både har fördelar och nackdelar. Som jag har berättat tidigare är rågummi ett miljövänligt och hållbart material. Vinterkängorna är fodrade med ull (inte heller för veganer) från får från Europa.

Både sulorna och resten av skorna är tillverkade i Europa. Märket Duckfeet är danskt men produktionen sker inte i Danmark längre. Det verkar vara Polen som gäller nu men i sådana här sammanhang får man vara nöjd och glad över Europa. Det är lättare med transparens i Europa och man kan räkna med att arbetsvillkoren i regel är bättre i europeiska läner än i t.ex. Bangladesh.


På hemsidan finns det gott om sköteselråd av skorna vilket alltid är ett gott tecken. Det vittnar om att företaget strävar efter god kvalitet och att skorna ska hålla länge. Själv fick jag dock ett måndagsexemplar en gång. Mina svarta Fyn (alla modeller är döpta efter geografiska platser i Danmark) gick sönder invändigt när jag hade haft dem i ungefär ett år. Jag reklamerade och fick nya utan problem. Tyvärr hade jag inte samma tur när rågummisulan var nedsliten ett tag senare. Jag tyckte kanske att den slets på lite för kort tid men jag fick inga nya skor denna gång. Däremot fick jag nya sulor utan kostnad och fick gå till skomakare själv. Ändå generöst. Men så var det det där med rågummit då... Mina tankar och funderingar om rågummi och skomakare kan man läsa här. Och jag har ändå ett par hela skor nu.


Fyra olika modeller av Duckfeet har jag. De finns i massa fler modeller och jag vill ha ungefär alla. Men det kanske inte är helt nödvändigt. Förutom de ovan, Sjælland och Fyn har jag sandalerna Ringkøbing och vinterkängorna Odense. Och de är så fina och bekväma! Det enda lite jobbiga är att de kan ta lite tid att gå in. Det är riktigt kraftigt läder det handlar om och det kan skava och klämma ett tag. Just nu håller jag på och försöker hårdgå-in sandalerna. Fötterna är ju inte direkt osvullna av värmen nu på sommaren så det blir finfina remmärken på fötterna kan jag lova. Och om du nu inte är vegan, har breda fötter och vill ha kvalitetsskor som är värda att vårda och laga länge rekommenderar jag Duckfeet. De kostar lite men det är värt det. Jag känner mig väldigt som jag i dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...