fredag 29 november 2019

Black friday - som om vi inte redan handlade nog...

Man får väl säga att Black friday är starten på den stora köphetsen fram till jul. En så väldigt onödig dag som bara får folk att konsumera crap de egentligen inte behöver. Förra året landade det på 6.7 miljarder kr på en enda dag. I år lär det väl ligga där med. Och jag tycker det är så himla onödigt.


Black friday är egentligen en amerikansk tradition som vi började med 2013. Jag är inte så förtjust i när vi tar över amerikanska traditioner ska jag erkänna. Just denna dag "firas" som dagen efter thanksgiving. Vi firar ju inte ens thanksgiving här! Behöver vi verkligen ta över alla andra rea- och shoppingdagar som Singles day, Black friday och Cyber monday? Vi har ju vår egen mellandagsrea. Som också leder till onödig konsumtion men det är en annan historia. Nej, jag tycker att denna dag kräver sin bojkott eftersom vår överkonsumtion till slut kommer bli vår undergång.

Själv har jag aldrig riktigt givit mig hän denna dag. Jag har köpt några stickmönster på Ravelry som inte direkt belastar vårt klimat så mycket mer eftersom de är på pdf och ligger i min padda som jag har haft i över fem år nu. Förra året gjorde jag ett Black friday-köp. Jag köpte biljetter till en hundmässa. I år har jag inte köpt någonting mer än festivalbiljetter, fast de var inte på någon rea. Och som flera har påpekat för mig, rean på Black friday kan vara betydelsefull för många. Man kan hitta förbrukningsvaror som man ändå skulle köpt och då förstår jag att man vill spara pengar. Barnfamiljer t.ex. kan hitta julklappar som barnen verkligen vill ha för åtskilliga hundralappar mindre. Julklappar eller andra bruksvaror som de kanske aldrig annars skulle kunna köpa. Jag fattar det. Men det är ju nåt som är knas med samhället så som vi konsumerar och julhandlar. Man kanske inte måste köpa mängder med dyra julklappar? Det kanske räcker med en till varje barn? Den kanske dessutom kan köpas på second hand? Då skulle julhandeln vara mycket mer hållbar.

En snabbkik på nätet visar att de jag konstaterade hade Singles day-rea för bara några veckor sedan har rea idag igen. Lindex, Kappahl, Indiska, Gina Tricot och Ellos har alla Black friday-rea. Och det är inte bara en dag som gäller utan det är black weeks och weekends. Även H&M, som jag inte lyckades hitta någon Singles day-rea hos, har rea idag. Men det finns några som låter bli. Monki, t.ex., som ändå ägs av H&M. Bra där!


Och nu kommer lite gnäll. Jag var ju och hörde på en föreläsning från Nudie jeans i onsdags. Jag gillar dem och det de gör. Men jag blir faktiskt lite besviken på dem här. Jag tycker inte att de, men den hållbara profilen bör ha Black friday-rea. Den konsumtionshets som råder denna dag rimmar illa med deras koncept. Jag vill istället lyfta fram Haglöfs som dagen till ära och stängt sin webbshop och har höjt priset med 100% i samtliga av deras butiker. Det är ett statement som duger! Eller Dedicated som kör Green friday istället där de planterar ett träd för varje hundralapp de får in. Att välja att skänka 10% av dagens inkomster till Naturskyddsföreningen som Science Fiction bokhandeln gör är också bra.

Är du besviken på något företag idag? Eller vet du något annat som tagit avstånd på samma sätt som Haglöfs? Låt mig då få ta del av den informationen! Och är du ändå sugen på att shoppa? Då kan jag rekommendera dig att klicka in och se den här filmen. Den får i alla fall mig att bli väldigt osugen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...