fredag 9 augusti 2019

Second hand + tjockis = sant

Jag vet inte hur många gånger jag har hört/ läst saker som "Jag kan inte handla på second hand för det finns inte i min storlek.". Eller "Finns det något som passar mig är det ändå fult, omodernt och slitet.". Men nej, så är det faktiskt inte. Jag trodde själv i flera år att imagen som second handshoppare var körd eftersom jag gått och blivit modell större. Jag hade jättefel. Att handla second hand är både smart för miljön och plånboken och här kommer mina bästa tips för tjockisar som vill handla second hand. Och ja, man får säga tjockis.


1. Glöm det där med storlekar

Klänningen på bilden är storlek 40. Det är inte en storlek jag identifierar mig med. Men mode och kläder idag är väldigt dynamiskt. Väldigt mycket är oversize och samma plagg kan passa både på den lilla som den stora. Det hela beror helt på hur man vill att plagget ska sitta. Jag har t.ex. en pennkjol i storlek M som jag hittat på Myrorna som sitter som en smäck. Och man får faktiskt bestämma själv hur man vill att plagget ska sitta. Det finns inga regler enligt mig, det viktigaste är att man själv trivs. Tänk utanför boxen! Tidigare har jag bloggat om att använda tubklänning som kjol t.ex.. Vissa riktigt bra butiker, som den jag besökte i Tallinn i somras, är storlekssorterade. Vissa butiker har en liten, med betoning på liten, hörna med större storlekar. Dock har jag hittat mina bästa fynd ute bland de "vanliga" kläderna, så förlita er inte bara på tjockisrutan på loppisar. Ett tips för den ovane loppisbesökaren är dock att börja med en lite större butik som t.ex. Emmaus/ BjörkåFrihet eller Myrorna som i regel har ett stort utbud. Klänningen på bilden är för övrigt från tjockisloppisen i våras. 50 spänn kostade den.


2. Kom igång och sy!

Jag har tidigare hävdat att alla som haft slöjd i skolan har grundläggande sömnadskunskaper. Jag står fast vid det. Och att kunna sy lite är guld värt om man inte är en strikt storlek 38 eller så. Mitt problem som tjock och kort är att mycket är för långt här och där. Då kan jag enkelt korta själv med en vanlig hushållssymaskin. Eller om paper bag-midjan på kjolen är väl tight man kan sprätta loss den och sy i resår istället. Det är vad som gjorts med kjolen ovan, ett Tallinnfynd från i somras. Mycket skönare att ha på sig och att sömmen blivit lite sned stör inte mig eftersom jag alltid har mina toppar utanpå. Dessutom, vem synar mig med lupp i midjan? Eller ja magen. Som om jag skulle ha en midja! Och det är bättre att det blir gjort och blir använt än att det ligger och dammar. Och har man ingen symaskin kan man låna av någon när eller kär, låna på biblioteket eller köpa billig trotjänare på loppis. Guider hur man trär, syr och allt vad det kan vara finns typ alltid på youtube. Och glöm inte att kan man sy kan man även laga, vilket också är bra!


3. Facebookgrupper - en brunn att ösa ur

Andra hand på nätet är ju också second hand. Det finns många härliga facebookgrupper där privatpersoner säljer kläder på nätet, även för oss tjockisar. Fancy Fatshion är min favorit men det finns även den här och den här t.ex.. Jag har bl.a. slagit till på den härliga mopströjan med julfeeling i ovan nämnda grupp. Gillar man att leta lite mer finns det givetvis "vanliga" försäljningsgrupper för kläder med som t.ex. Cicle of Clothes och Labels We Love. Den sistnämnda är dock bara massa märkeskläder. Där har jag inte handlat. Andra digitala resurser där man kan hitta kläder i större storlekar (även om vi skulle glömma storleken just nu) är t.ex. Tradera och Sellpy och instabloppisar. Det är faktiskt inte alls särskilt svårt att hitta något på nätet när man väl ger sig in i andrahandsvärlden.


4. Passa på på tjockisloppis

Själv har jag varit på tjockisloppis tre gånger varav en gång där jag själv var arrangör. Det är en guldgruva kan jag säga! Tänk dig en klädloppis, där det mesta är i din storlek! Även om man ska handla nytt är det ju knappast så att man har stort urval i en vanlig butik heller. I Stockholm, Göteborg och Malmö kommer det tjockisloppisevent lite då och då, men jag fattar ju att det kan vara ont om det på lite mindre orter. Men varför inte ordna en själv? Kolla intresset i någon av de kroppspositiva grupperna på facebook och dra ihop ett gäng. Eller varför inte en klädbytardag för plus size? Det är lätt att hitta fynd när man är på tjockisloppis. Det kan det här inlägget från i våras vittna om...


5. Glöm inte bort herravdelningen

Ok, let's face it, män har i regel en annan fysik än vad vi gäris har. Kläderna har även ofta bättre kvalitet än vad damkläder har av helt andra anledningar som jag får återkomma till. Men det är faktiskt inte alls skämmigt att ha herrkläder på sig. T-shirts, skjortor och jeans för karlar kanske sitter bättre på din kropp än vad dammodellerna gör? Själv har jag bl.a. två jackor (den ena på bilden ovan), ett par tre skjortor och nåt par byxor som är herrkläder "egentligen". Och likaväl som att man kan skita i storlekarna eftersom man får välja passformen helt själv kan man skita i vem plagget från början är designat och producerat för. Och glöm inte det där med symaskinen om det är något som inte är hundra. Och märk väl den begagnade hunden i hörnet på bilden. 

I och med detta tycker jag nog att jag har bevisat att man kan i stort sett helt undvika att köpa nyproducerat även om man har en frodig och härlig kropp som jag har. Inte övertygad än? Testa! Sätt upp ett mål som att bara köpa second hand under en period. Gå in på närmaste loppis, gå med i några grupper på facebook, kolla på Tradera eller Sellpy och se hur det går. För faktum kvarstår, vi kan inte fortsätta producera och konsumera kläder som vi gör idag om vi ska kunna leva kvar på den här planeten. Då kan second handshopping vara ett steg i rätt riktning. Och jag har ännu inte brutit mot mitt mål i Circular fashion challenge i år. Second hand ftw!

8 kommentarer:

  1. Svar
    1. Så lite så! Jag är faktiskt rätt nöjd med det här inlägget :)

      Radera
  2. Jag som är "smal" hittar sällan kläder som passar perfekt heller. Man får köra lite rally med symaskinen här och där.

    Och kan inte nog understryka det där med att inte titta på storlekslappen.

    Hos mig hänger allt från XS till 42. Älskar de där 42-shortsen - de bästa och snyggaste jag har!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det förstår jag verkligen! Det är väl inte någon av oss som är skapt att passa i kläderna? Och nä, jag fattar ju att storlekslapparna finns men det är väl ingen människa som kan rätta sig efter dem? Och nu blir jag nyfiken på de där shortsen!

      Radera

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...