lördag 31 augusti 2019

Några miljömärkningar

Det allra bästa för vår miljö vad gäller klädkonsumtion är ju så klart att inte köpa något alls. Men ibland måste man ju. Då är det bästa valet att köpa second hand. På så sätt belastar man inte miljön ytterligare eftersom plagget redan finns. Men om man inte är så sugen på det, eller om man helt enkelt inte hittar det man behöver, kan man ändå försöker göra det bästa möjliga miljövalet. Då finns det ett antal miljömärkningar till ens hjälp. Jag tänkte presentera några här.

Jag hade egentligen velat visa bilder på märkningarna från mina egna plagg. Faktum är dock att jag  knappt inte har några plagg med märkningar i. Varken lite större och "bättre" eller kedjornas egna. Jag har en del plagg som jag vet har varit ett bättre val enligt den avtagbara lappen. Jag har t.ex. ett linne med återvunnen polyester i och en tunika i ekologisk bomull men själva plagget är inte miljömärkt. Är inte det lite kasst?


Global Organic Textile Standard - GOTS
Det här anses vara den "bästa" märkningen. Det är den som är bäst omtalad. Märkningen tar hänsyn till både miljön och det sociala ansvaret i hela produktionskedjan med allt från odling, beredning, produktionen av plagget och även det färdiga plagget. Märkningen gäller naturfiber, logiskt nog, och finns i två nivåer. Det som skiljer nivåerna åt är mängden ekologiska fibrer. Plagget måste innehålla minst 70% eller minst 95% ekologiska fibrer. Man kan alltså inte räkna med 100% ekologisk bomull t.ex. Ändock är det den bästa märkningen som de flesta köper med gott samvete. Jag har inget plagg med denna märkningen, men däremot några tyger.


Fairtrade
Fairtrade är en oberoende organisation som arbetar för odlare och anställdas förbättrade arbets- och levnadsvillkor i utvecklingsländer. Det finns även vissa miljökrav så som minskad användning av bekämpningsmedel och konstgödsel men inte krav på ekologisk odling. Däremot är ofta fairtrademärkta plagg även märkta som ekologiska. Fairtrade finns inte bara på textilier utan även på kaffe, bananer, choklad mm. Jag själv har inget plagg som är fairtrade men sambon har ett par jeans och flera t-shirts från Dedicated. Jag har även några fairtrademärkta tygpåsar.


EU Ecolabel
EU Ecolabel ställer krav på begränsning av utsläpp i vatten och luft från fabriker samt användning av ämnen i produktionen som kan vara skadliga för miljö och hälsa. Det får inte heller finnas miljöfarliga ämnen i de färdiga textilierna. Denna märkning ser man oftare på andra produkter och tjänster såsom elektronik och hotell t.ex. Jag har inga plagg med denna märkning heller.


Bra Miljöval - Falken
Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens märkning man kan se på bl.a. rengöringsmedel men den finns även på textilier. Denna märkning är oberoende och ställer både miljömässiga krav på fiberinnehållet som på processerna därefter såsom färgning och strykning t.ex. Det ställs också krav på arbetsförhållandena då arbetarna ska kunna leva på sin lön. Second handkläder och Re-design kan också märkas med bra miljöval. Man kan tycka att det är kasst att jag inte har någonting med denna märkning så jag kunde ta en egen bild men jag vet att jag definitivt har produkter med denna märkning. Jag har bara inte kvar någon förpackning.


Oeko-tex
Denna märkning finns också i två olika nivåer. Här handlar det inte om någon ekologisk odling utan bara om att textilierna inte ska innehålla något gift. Har en produkt denna märkning ska man vara garanterad att inte utsättas för kemikalierester som kan orsaka allergiska reaktioner och andra hälsoproblem. Detta är Oeko-Tex 100. Det finns en Oeko-Tex 1000 med. Där finns det även vissa krav på produktionen vad gäller miljöfarliga hjälpmedel eller färgämnen. Bilden är på min kudde.

Det finns fler märkningar men de här tänker jag är de vanligaste/mest relevanta. Det är dock vanligt att klädkedjorna har sina egna märkningar. Det är inte ovanligt att man märker upp plaggen med gröna lappar och annat för att locka miljömedvetna kunder. Ibland är det till och med rena lurendrejeriet. För ett par år sedan t.ex. märkte Polarn och Pyret upp sina kläder med "ECO". Det är inte så konstigt om man tolkar det som att de kläderna är ekologiska. Det var de dock inte. Inte fullt ut i alla fall. ECO betydde istället Environmentally Conscious Option. Inte riktigt samma sak. Läs mer om den skandalen här.


Här är exempel på hur det kan se ut i kläder. Istället för att märka sina kläder med reglerade märkningar hittar man på sina egna. Man kan ju ana att det handlar om att de inte skulle hålla måttet för en GOTS-märkning t.ex. Och när ett plagg har en märkning med Organic cotton inuti samtidigt som det "bara" står 100% bomull på tvättrådslappen, inte 100% organic cotton, är det verkligen säkert att plagget är i 100% bomull då? Troligtvis inte. Men vi kan ändå sluta oss till att det är bättre att köpa ett plagg med vilken miljömärkning som helst, reglerad eller "påhittad", än ett plagg med ingen märkning alls. Slut på meddelandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...