fredag 31 juli 2020

Leta hemsytt på loppis

Apropå att sy kläder själv så är mitt tips från coachen att leta hemmasydda kläder på loppis. För det finns massor! Min teori är att hemmasydda plagg kanske till och med har större chans att hamna där än bösig fast fashion. I regel har ändå egensydda kläder bättre kvalitet än hastigt sydda plagg i billiga material som liksom är skapade för att de ska tappa form och gå sönder just för att man ska konsumera mer. Syr man något själv, och lägger ner tid på det, vill man ju att det ska hålla länge väl? Och just för att man sytt dem själv tror jag att man inte kan med att slänga dem i soporna utan man vill gärna bevara dem och skänka vidare. Så second hand och loppisar är verkligen en guldgruva!


När jag var på tjockisloppis i vintras cashade jag hem inte mindre än sju hemsydda plagg för inga pengar alls! Jackpot. Min favorit är definitivt den här klänningen som min kompis Anna sydde på slöjdutbildningen. Så mycket jobb bakom den och så fin! Den kommer om allt går som det ska användas vid ett speciellt tillfälle på söndag. Nej, jag ska inte gifta mig men jag kan definitivt tänka mig att gifta mig i den!


Min favoritkategori att fynda på loppis har nog de hemsydda kjolarna. Det finns mängder där ute i fantastiska tyger. Kjolar är ju förhållandevis lättsydda och passformen är lite mer flytande. Två av blommiga kjolarna jag bloggade om förra veckan är kalasfyndade hemsydda favoriter och den på bilden är ju bara amazing! En gul kjol med cider och tomatjuice på. Kan det bli bättre? Den hittades på Myrorna Olskroken. Det är förhålladevis lätt att sy om en kjol om inte passformen är perfekt dessutom.

Hemsydda vintagepärlor finns der ju ämngder av där ute med. Det syddes väl mer i stugorna förr men den nya instatrenden som spanats kan innebära att det kommer hamna ännu mer hemsydda plagg på second handbutikerna i framtiden.


Och får jag lov att presentera ytterligare en favorit. Kjolen i fantastiskt batiktyg kommer även den från ovan nämnda Anna. Tyget fyndades på loppis, syddes till klänning, syddes om till kjol och hamnade till slut hos mig. Rätt amazing va? Fina batiktyg är inte helt ovanligt att man hittar på loppis heller. Det färgades massa batik på 70-talet.

Och ja, jag har säkert både visat och skrivit om alla plagg i detta inlägg tidigare. Men när de är så himla fina tål de att visas flera gånger. Har du några hemsydda favoriter från loppis? Du använder väl dem flitigt hoppas jag! För hitta man något riktigt najs och hemsytt plagg på loppis kan man vara rätt säker på att man blir ensam om det. För vem vill vara som alla andra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...