onsdag 12 augusti 2020

#3: Facebookgrupper - en brunn att ösa ur

Dags för nr 3 på min lista. Tycker man att det är svårt att hitta kläder i större storlekar i fysiska second handbutiker pga litet utbud kan jag verkligen rekommendera att kika i alla de facebookgrupper som finns. För det finns massor! 

Den jag tycker alla bäst om är Fancy Fatshion. Det här är nog den grupp där kläderna tilltalar mig mest och det är ett enkelt system både att köpa och sälja genom att man lägger in plaggen i olika album utifrån vad det är för plagg. Den här gruppen känns lite mer laid back och är inte så fruktansvärt strikt som vissa köp- och säljgrupper kan vara. Jag har hittat en hel del i den bl.a. ett par fina kaftaner från Monki, sådana där som jag gillar. Jag har även köpt min superfina mopströja och ett hemsytt linne med älvor på. Här kan man helt enkelt hitta de mest fräsiga kläderna enligt mig. 

Det finns flera grupper som är specialiserade på just damkläder i större storlekar. Kläder för storvuxna kvinnor, Säljes/Köpes, Damkläder större storlekar L-XL-XXL-osv.! och Köp och sälj PLUS-kläder är tre exempel. De här grupperna är ganska snarlika varandra och "riktiga" köp- och säljgrupper där man garanterat kan hitta grejer. Tyvärr tycker jag att de är lite röriga dock, med lite luddiga regler och en lite lätt kaosartad struktur. Det gör att jag inte blir superpepp på att leta där men kanske passar de någon annan bättre. Jag har dock fyndat en klänning för 30 kr och lite annat smått och gott i dessa grupper så visst finns det potential. 

Personligen är jag egentligen mest förtjust två andra köp- och säljgrupper som inte är specifikt för större storlekar. Min favorit är Circle of clothes där jag köpt en hel del, bl.a. den här klänningen från Monki. Ja, jag gillar Monki. Man får scrolla en hel del för att hitta lite större storlekar ibland men jag upplever att det smyger in plagg i större storlek i trådar där man minst anar det. Modet är ju som sagt mycket oversize just nu så. Och inte alltför sällan läggs det ut hela trådar med kläder i plusstorlek och då går de åt i en rasande fart kan jag säga! Och i denna grupp är det ordning och reda som gäller. Det är tydliga regler och alerta admins så inte mycket slinker igenom. Här kan man både göra superfynd, som skorna jag fick för en spottstyver för ett par månader sedan, och köpa felköpta och oanvända kläder för närmare nypris. Jag gillar gruppen skarpt.

En annan favorit är ändå Gudrun Sjödén Köp & Sälj trots att jag har mina betänkligheter kring GS. Och gillar man sådana här kulturtantiga kläder är denna grupp super! Gudrunkläder är dessutom ofta rymliga och kroppspositiva och finns upp till storlek xxl. Här är det också ordning och reda med alerta admins och här krävs det dessutom att man skriver med material och mått på plaggen i sina annonser vilket är guld! Nu är ju Gudruns kläder rätt pricy, så även denna grupp, men visst kan man hitta pärlor här med! I höstas köpte jag t.ex. en fin kjol för 195 kr och plaggen är ju i regel av bra kvalitet så den kommer jag kunna ha i många många år. Och apropå kulturtanter så är även dessa grupper trevliga: KLÄDD I KONST OCH ANDRA VACKRA KLÄDER - KÖP OCH SÄLJ (varför skriker de?) och Vamlingbolaget Köp & Sälj.

Och om man nu gillar fancy märkeskläder finns även gruppen Labels we love. I gruppen finns en lista på vilka märken som är godkända att lägga ut och det är fokus på svenska och danska märken. Jag har gått med i gruppen i två omgångar men känt båda gångerna att det faktiskt inte är något för mig. Jag är inte en märkesnörd. Rodebjer och COS går mig obemärkt förbi. Men här kan man garanterat hitta en del också om man gillar det men lite som i Circle of clothes så gäller det att scrolla. 

Sedan finns det även några trevliga instakonton där det säljs tjockiskläder. plussizebloppiss där det är en ny säljare varje dag och det är bud som gäller är ett exempel och plussizesecondhand där bl.a. valflickan och beyondsizes säljer. Själv har jag bara köpt kläder via instagram på kontot dillensutvalda men jag märker ju att instagramförsäljning blir mer och mer vanligt.

Och så har vi ju Sellpy och Tradera med. Det är också bra ställen på nätet där man kan hitta lite allt möjligt och stora storlekar finns det rätt gott om. Sellpy är en favorit för mig, man kan läsa mer om mina erfarenheter här, och Tradera är ju en klassiker. På Tradera kan man ju hitta det mesta man vill ha, t.ex. den här slutsålda klänningen jag snöade in på.

Jag gillar att handla på nätet men som så ofta möts jag av skeptiker och motvalsar när jag förespråkar andrahandsköp i facebookgrupper t.ex. Det vanligaste jag får höra är: "Men jag måste prova". Ja, det går ju inte komma ifrån att det är svårt när man handlar second hand på nätet. I vanliga nätbutiker såsom H&M t.ex. har man oftast fri retur vilket inte riktigt är fallet när man handlar av en privatperson i en facebookgrupp. Sellpy har dock retur och reklamation, vilket enligt min erfarenhet har funkat klockrent. Men ett tips för att lyckas med sina facebookköp är att be om mått om det inte redan står i annonsen och man kan ju alltid börja med att leta efter och köpa säkra kort. Jag vet t.ex. att Indiskas plagg i XL i regel passar mig och även Monkis större storlekar. Jag har dessutom köpt redan befintliga favoriter i min garderob i ett annat print eller annan färg. Då vet man vad man får. Och lets face it, bara för att ett plagg passar vid provtillfället är det inte säkert att man trivs i det ändå vid lite användning. Alla har vi någon gång köpt plagg vi tror är klockrena men som vi sedan inser efter ett tag att de är fel fel fel. Det är ok att testa och inse att det inte var rätt och då är det bara att sälja vidare plagget sedan, vilket jag sett att många gör. Alltså är det ok att handla second hand på nätet och chansa. Cirkuläriteten är ett faktum. 

Så, jag hoppas fler vågar leta second hand på nätet nu! Det är ju dessutom coronasäker shopping. Jag tycker dessutom det är mycket roligare att scrolla igenom andrahandsgrupper efter pärlor än att rota runt i fast fashionbutikers webbshopar. Eller vad tycker du?

2 kommentarer:

  1. Hejsan! Vet du vem som är skaparen av plussizebloppiss? Eller hur man kommer i kontakt med dem? Jag har skickat meddelanden till dem på Instagram men jag får inget svar och vet inte hur jag ska få kontakt med dem :(

    SvaraRadera
  2. Hejsan! Vet du vem som är skaparen av plussizebloppiss? Eller hur man kommer i kontakt med dem? Jag har skickat meddelanden till dem på Instagram men jag får inget svar och vet inte hur jag ska få kontakt med dem :(

    SvaraRadera

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...