måndag 25 november 2019

Klädbyte för en hållbar garderob


Japp, så här firade jag White monday. Jag har varit på föreläsning och klädbyte i Saronkyrkan här i Göteborg. Jag är inte alls kyrklig av mig men klädbyte är alltid kul och när jag såg att Anna-Carin Abrahamsson, en av f/activisterna från F/ACT Movement, skulle föreläsa om hållbart mode ville jag inte missa det. Eventet var ett samarrangemang av Diakoniaaktivisterna, studieförbundet Bilda och God Jord.

Jag är ledsen att jag inte fick till en bättre bild Anna-Carin, men ljuset var inte riktigt optimalt. Som bakgrund kan jag bara nämna att F/ACT Movement är ett forskningsprojekt, som jag skrivit om här tidigare, där poängen var att få klädshopoholics att få en annan inställning till konsumtion och kläder genom att handla second hand, låna och byta t.ex. Anna-Carin hade en klar och tydlig föreläsning om textilindustrin och konsumtion och vad det gör med oss och vår planet helt enkelt. Och det är verkligen skrämmande på att tänka på att klädkonsumtionen har fördubblats under perioden 2000-2015. Helt sjukt. Och när hon berättade att BjörkåFrihet får in 10 ton textilier om dagen gick det ett sus genom publiken.


Efter föreläsningen, som kunde avnjutas med hembakt fika, var det dags för klädbyte. Och det var väldigt lagom måste jag säga. När jag var på Världskulturmuseets klädbytardag i våras var det rätt hysteriskt ändå. Rörigt och för mycket folk. Men här hade arrangörerna hade hängt och lagt upp allt väldigt fint och inbjudande och det hade inte bara lämnats in massa bös. Jag såg flera gå runt med plagg jag haft med mig (där flera av dem kom från min containerräd i våras) vilket kändes toppen. Jag själv gick inte dit med förväntningar om att hitta något direkt utan var nöjd att bara titta och insupa atmosfären. Alla verkade nöjda i alla fall och jag kom därifrån med två tygpåsar, vilket man uppenbarligen aldrig kan ha för många av...

Ett bra evenemang av arrangörerna, en bra föreläsning med en bra retoriker (det märks att hon är van att prata inför folk) och ett steg i rätt riktigt för en mer cirkulär konsumtion! Det jag främst tar med mig från föreläsningen av det Anna-Carin sa om att man måste ta tillbaka makten över sin konsumtion och det tyckte jag var så himla bra uttryckt. Jag misstänker även att flera kan ha varit på ett klädbyte för första gången ikväll och det är en vinst bara det. Klädbytardagar ftw! Vill du ordna en själv med vänner hänvisar jag till detta inlägg där jag delar med mig av mitt bästa recept!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...