onsdag 11 september 2019

Kryphålet

Det finns inte mycket jag inte skulle köpa second hand. Jag har inte vuxit upp i ett pedantiskt hem så själva äckelbiten är inte närvarande hos mig. Men det finns faktiskt något jag faktiskt inte vågar köpa second hand har jag kommit på. Och det är gummistövlar.

Om förra året var torrt så är detta året blött. Förra året dog också mina gula gamla gummistövlar inköpta på Coop Forum för många år sedan. Jag plockade med mig ett par övergivna gummistövlar från jobbet i hopp om att de skulle funka. De började läcka redan vid andra användningen. Jag fick så ett par vintergummistövlar av märket Sorel av en kollega (de är super!) och ett så fick jag även ett "vanligt" par i min storlek via en facebookgrupp. Jag var nöjd och bloggade om det här i våras. Men så är det ju så att jag har breda fötter och höga fotvalv. Ni kan ju gissa vad det innebär. Jag kunde faktiskt inte ha dem. Efter att ha gått halva vägen till jobbet häromveckan fick jag stanna och ta av mig strumporna för att få bättre plats i stövlarna. Det hjälpte inte.

Och detta var ju ett dilemma. Jag lärde mig av mitt misstag att begagnade gummistövlar kan läcka som såll och man har ju liksom inte möjlighet att prova i en vattenpöl där i second handbutiken. Men jag behövde ju verkligen stövlar! Jag har har verkligen försökt använda mina Sorel men i 20 grader och ösregn blir det inte så bra... I samma veva köpte sambon nya gummistövlar. Jag tittade lystert efter dem och hintade om att jag behövde ett par men att jag ju inte fick köpa själv pga Circular fashion challenge.


Det kan hända att jag hintade väldigt tydligt till och med. Så idag har jag varit både torr om fötterna utan att koka om dem för den sakens skull. Och de är både bekväma och helt ok snygga för att vara gummistövlar. Modellen heter Kamik Stan Low och läser man på Kamiks hemsida verkar inte vara det sämsta valet i alla fall om man ska köpa nyproducerat. 73% av deras produkter är produceradei i Nordamerika. Jag gissar att kontrollen av vad gäller arbetsvillkor är bättre i Nordamerika än på många andra ställen i alla fall. Frakten hit är ju ett minus dock. Men de har både waste- och recycle targets samt att fodret i deras vinterkängor är återbrukat. De skyltar ganska stort med deras hållbarhetsarbete på hemsidan och jag känner ändå att de borde vara bättre än många andra. Och ja, jag har väl fuskat lite här. Ett par kollegor tyckte inte att mitt kryphål borde vara helt godkänt, men _jag_ har ju ändå köpt något nytt. Och nöden har ingen lag ändå. Samt att man får frångå utmaningen om det blir krisläge. Och det var det. Ni hör hur jag försöker motivera det här va? Men förhoppningsvis kan jag ha dessa gummistövlar lika länge, eller helst längre än jag hade de förra. Då är det definitivt ok.

2 kommentarer:

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...