måndag 16 september 2019

Kapselgarderob

Våga vägra kapselgarderob. Eller nä, man får givetvis syssla med det men jag har kommit fram till att kapselgarderoben inte är någonting för mig. Jag ska försöka bena ut varför.


Vad är då en kapselgarderob? Det finns väl knappast någon riktig vetenskap kring detta men poängen är väl att man ska ha en garderob utan för mycket plagg, och med plagg som man använder regelbundet. Färre än 50 plagg rekommenderas. De mest miljövänliga kläderna är ju de vi använder. De plagg man har i sin kapsel ska gå att kombinera med varandra och det rekommenderas ofta att man ska ha basplagg som den vita skjortan och den svarta kavajen t.ex. Och redan där har man tappat mig.

Nej, vita kläder har inte jag. Bortsett från ett par linnen som jag har under andra saker. Jag sölar ned vitt hur jag än gör och kommer garanterat få plaggen ovita väldigt snabbt. Kavaj använder jag inte heller eftersom jag är kort och tjock och har stora bröst. Jag tycker inte kavaj är snyggt då. Och jag fattar ju givetvis att man får bygga upp sin basgarderob hur man vill men jag jag är lite mer flamboyant i min klädstil så att hålla mig till få plagg som matchar kommer jag, eller vill jag, knappast få till.

Om man nu ändå ska bygga upp en kapselgarderob ska man börja med att rensa i garderoben man har. Man ska göra sig av med allt man inte använder och bara behålla godbitarna man verkligen gillar och använder ofta. Ett knep som ibland rekommenderas är att vända alla galgar på fel håll och under tre månaders tid pö om pö vända tillbaka galgarna för att se vilka kläder man har använt under tiden. De som fortfarande hänger åt fel håll ska man då rensa ut. Varför man måste vända galgarna först och inte bara se vilka galgar som fortfarande hänger rätt i slutet av den tredje månaden fattar jag däremot inte. Och hur gör man med alla kläder som inte hänger då? För alla mina plagg hänger då inte på galgar.


Sedan kan det också ingå i garderiben att man kör "en in, en ut". Det vill säga att om man vill fylla på med ett nytt plagg måste man även rensa ut ett. Många gör dessutom så att de har en egen kapsel med kanske högst 30 plagg per årstid som de plockar fram när det är dags. Man har alltså högst 30 plagg som man använder på vintern, 30 plagg på våren, 30 plagg på sommaren och 30 på hösten. Och detta är verkligen inte min grej. Jag tycker att man blir lite begränsad av det. Att hänga undan sommarkläderna över höst och vinter är fullt rimligt men jag nöjer mig med att hänga undan längst in i klädkammaren när de inte används. Då kan man ju även plocka fram ett plagg och använda det om man vill off season så att säga. Vilket jag känner att jag kanske vill. Jag har dessutom många plagg som jag kan använda genom alla årstider vilket ändå måste vara mer hållbart känner jag. För som sagt, de mest miljövänliga kläderna är ju de som används.

Så med detta vill jag säga att kapselgarderob så klart är jättebra, men inte för mig. Jag gillar ändå att ha mycket kläder att variera mig mycket med. Jag hade varit dötrött på att använda samma 37 plagg hela tiden. Jag har, utan kapselagenda, provat så jag vet. Jag vill ha en stor och överfull garderob med många plagg som jag använder mer sällan. Jag vill ha kläder i olika stil med galna färger och mönster som kanske inte passar så himla bra med varandra. Detta är dock inte så väldigt hållbart så min lösning på detta är att handla alla mina kläder second hand. På så sätt belastar inte min garderob miljön ytterligare. Jag rensar dessutom regelbundet eftersom jag och mina vänner har klädbytardagar relativt ofta. Så det är ganska mycket in ut ändå. Det känns lite som att jag lånar och testar kläder och stilar ibland.

Du då, är du en kapselgarderobstyp eller är du mer more is more?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...