måndag 13 maj 2019

Laga och fixa mera!

Nummer två på min lista med hållbara klädtips är att laga och sy om. Jag har tidigare hävdat att alla kan sy i detta tidigare inlägg så jag utgår från det. Däremot behöver man inte ha en egen symaskin även om det underlättar mycket. Vill man ändå sy på symaskin kan man säkerligen låna av någon man känner och bor man i en lite större stad kan man ibland till och med låna hem symaskiner från bibliotek. Här i Göteborg finns det t.ex. på Linnéstadens bibliotek. Ett lysande koncept enligt mig!

Det är lätt att samla lagningar på hög men det är sjukt tillfredsställande när det är klart! Det känns liksom värdefullt! Häromdagen visade jag sambons välanvända och nötta shorts som med lite raksöm och langettstygn kommer hålla ett tag till. Jag sashiko:ade även ihop ett hål i en av fickorna, nu när jag gått kurs i tekniken. Sashiko är ett bra sätt att laga på utan symaskin. Jag har tidigare skrivit om det här.


Jag tycker att man tydligt höjer värdet på ett plagg när man lagar eller syr om och fixar till det så som man vill ha det. Att lägga ner tid och arbete på ett välanvänt plagg eller loppisfynd är så långt ifrån fast fashion man kan komma anser jag. Man får liksom ett starkare band till plagget om man anpassat det själv. På bilden ser vi lite jag grejat med. En jacka köpt på tjockisloppisen hade på tok för långa ärmar för mig så jag sprätte helt enkelt bort manschetten och kantade med ett fint band på insidan, som man kan vika upp för en snygg detalj, istället. Second hand-köpta regnbyxor kortades med en enkel kanal och resår. Jag har i allmänhet svårt att hitta regnbyxor pga kort och tjock så dessa sketstora i herrstorlek blir skitbra till mig! En midjeväska med uttjänt kardborre jag fått av en kollega var för kort/smal för mig så jag sydde på band och snäppspänne. Enkla grejer som man egentligen skulle kunna göra för hand. I somras köpte jag även en urläcker gul vintagejacka på Myrorna som hade en trasig fickpåse. Jag sprätte bort den, ritade av en ny i ett gammalt påslakan som jag overlockade ihop och sedan sydde i för hand med kaststygn. Lite knivigt men det blev superbra! Den fickan är mycket bekvämare att ha handen i än originalfickan i nåt slamsigt polyestertyg.


Man kan även fixa till sin stickade tröja så den blir som man vill ha den. Skönheten på bilden inköptes för 50 pix (!) på en second handaffär i Hjällbo. Den var superfin men när jag ändå spräckte sömmen vid resåren vid provning passade jag på att sprätta jag bort den, repade upp den och stickade på en ny "vanlig resår". Den var nämligen horisontell innan och det gillade jag inte helt. När jag ändå höll på pillade jag även bort resårena runt ärmar och hals med och stickade om de med. Vips har jag en superfin näverstickad tröja som jag är superförtjust i.

Jag hade dock önskat lite fler vanliga sykurser som fokuserar på lagningar och omsömnad. Jag ser en och annan då och då men jag vet inte om de är så välbesökta. Jag lovar även här och nu att jag ska införa detta i större grad i skolan. Laga och sy om är en fantastisk sysselsättning! Vad har du lagat eller sytt om?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...