söndag 12 maj 2019

Avlagda paltor

Igår skrev jag om mina tre bästa tips på hur du får en mer hållbar garderob. Idag ska jag presentera det första tipset på den listan lite mer. För det finns nog en och annan där ute som behöver övertygas.

När jag pratar med folk om att köpa kläder second hand får jag inte sällan höra saker som att "jag vill inte ha andras avlagda gamla paltor" eller "jag tycker allt är så urtvättat och fult". Det är så klart inte helt sant men jag ska börja med att förklara för dig just varför du ska köpa folks "gamla avlagda paltor", för det är faktiskt det allra bästa.

Köper du redan använda kläder på second hand är de redan tvättade vilket innebär att de redan har krympt klart. För även om du vet att nya kläder kan krympa i tvätten, köper du ett plagg som är för stort och inte sitter helt hundra då? Köper du istället ett använt plagg som sitter som det ska är risken väldigt liten att det krymper eller förlorar formen i första tvätten. Och är det så att du hittar ett välanvänt plagg som du gillar passform och skick på så lovar jag att du kommer fortsätta att uppskatta det ett bra tag till. Nya kläder är stela och har en viss finish, det troliga är att det snabbt ser annorlunda ut. Resultatet är att du blir besviken och gör dig av med det. Så har det i alla fall varit för mig.


Och personligen tycker jag oftast att välanvända plagg är snyggare än nya och stela. Som den här tröjan t.ex. 100% bomull från Monki, hade använts en hel när jag hittade den på Emmaus. Den är dock lika fin nu som när jag köpte den förra sommaren. Och jag har också använt den mycket.

Att kläderna redan är tvättade innebär även att du inte exponerar dig för lika mycket giftiga kemikalier som om du har ett nytt plagg på dig. För seriöst, tvättar du plagget först innan du använder det, trots att du vet att man egentligen ska det? Det gör inte jag i alla fall. Och det här med att man måste tvätta alla second hand-plagg innan man använder dem för att det är ofräscht annars tycker jag bara är överdrivet. De flesta skäner ändå nytvättade kläder och luktar de fräscht är de garanterat det.


Sedan är det ju inte heller så att alla kläder som finns på second hand är solkiga. Ibland har man tur och hittar helt nya plagg. Jag har t.ex. hittat både en kjol och ett par jeans på senare tid som har haft lapparna kvar. Jag har dessutom hittat två par riktigt bra kängor som har varit väldigt lite använda. Perfekt med vandringskängor för 150 spänn till hundpromenaden i Rya skog tidigare idag.

Kort och gott: allt är inte anlagda paltor men avlagda paltor är faktiskt något bra om du vill vara en miljömedveten konsument. Avlagda paltor håller längre, enligt mig. Sedan tycker ju jag att second hand är väldigt kul med, men det får bli ett annat inlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...