måndag 22 juni 2020

Ja, second hand är för alla

Så var vi där igen. Det hela började med att Anna-Carin, en av poddmadamerna i Secondhand(b)lusarna skrev ett inlägg på instagram om att alla kan handla på second hand även utan normkropp. Det borde ju inte provocera tänker jag, det är ju ett positivt budskap. Men det gjorde det. Det enda hon skrev var att second hand funkar för alla typer av kroppar under alla skeenden i livet, och fokuserade lite extra på att skriva om hur det är att handla second hand som gravid, vilket hon är just nu. Genast var det flera som skrev att utan normkropp är det typ stört omöjligt att handla second hand. Det pratades till och med om slag i magen och adjektiv som "arg" och "ledsen" användes. Jag tar inte ifrån någon sina upplevelser men att hävda att det är totalt omöjligt att handla second hand som tjock är helt enkelt inte sant.

Ok, detta ska inte bli en upprepning av mitt bejublade inlägg från augusti förra året (det är jag som bejublar det, men det får man när man tycker något man själv gjort är bra) men jag kan ju hänvisa till det. Du hittar det här. Jag listar mina fem bästa tips för hur en tjockis kan hitta kläder på andrahandsmarknaden. Och visst är det svårare än om man är storlek 38. Då är det ju även svårare om man letar nytt i butiker och på nätet. Det görs helt enkelt inte lika mycket kläder för tjocka som för smala. Men att bara nöja sig med att "det finns inget och finns det något är det fult och slitet" tycker jag är en bra bit från sanningen.


Jag anklagas ibland för att inte vara "tjock nog". Nu är det så här att min kropp är rätt oproportionerlig och jag är dessutom kort. Att vara kort och tjock gör det inte direkt enklare. Men jag lyckades ändå att enbart handla second hand under hela förra året. Allt jag behövde hittade jag, även regnjacka och bikini. Det enda jag faktiskt inte vågade mig på att köpa begagnat var gummistövlar, men det har helt andra orsaker. Sedan köpte jag inte bara sådant jag behövde utan även sådant jag gillade och tyckte var snyggt utan att jag hade något livsavgörande behov för dem. Jag ska ärligt säga att jag aldrig handlat så mycket kläder som jag gjorde förra året. Och allt second hand. Jag har dessutom en kompis som är tjockare än vad jag är som också lyckades. Sug på den lite.

Och nästan alltid när jag lite ödmjukt försöker slänga mitt bejublade inlägg i ansiktet på någon kommer kommentaren: "det är ju fint men vi har väldigt olika stil". Stil? För det första vet jag inte om jag har någon distinkt stil men det är ju det som är det fina med second hand: det finns allt möjligt där! Alla kläder på second hand är ju inte min stil heller. Jag tycker inte att allt är snyggt. Det är ungefär lika dumt som  att säga: "jag gillar inte grönsaker" eller "jag gillar inte svensk öl". Alla grönsaker och svenska öl smakar ju inte likadant heller! Alla kläder på second handmarkanden, även de i stora storlekar tilltalar inte mig. Jag tycker t.ex. det finns alldeles för mycket blus och finbyxor som jag inte alls gillar. Jag äger inte en enda blus vad jag vet. Inte finbyxor heller. Däremot har jag hittat ett par helt nya jeans i storlek 50 en gång.


Ok, nu provocerade jag igen. Men sluta nu att hävda att anledningen till att jag hittar kläder second hand och inte du är för att jag har en annan stil. I facebookgrupperna för tjockiskläder jag tipsar om i det bejublade inlägget scrollar jag nog förbi 30 plagg innan jag hittar något som tilltalar mig. Du kanske tycker det är svårt att hitta tjockiskläder second hand men jag tycker inte det. Då får jag väl ändå få vara ett bevis för att det går eller? Så läs gärna mitt inlägg igen och försök anamma det jag skriver där. Kan lova att det både är roligt och fullt görbart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...