tisdag 22 oktober 2019

Utvärdering av Sellpy

Vid årsskiftet fick jag upp ögonen för Sellpy och deras koncept. Jag tvekade ett tag innan jag "vågade" handla där men så läste jag om många som var nöjda och jag tyckte själv om idén av sättet de arbetar på så jag testade att både handla och sälja därigenom. Det här blir en liten recension kan man säga.


Sellpy startade 2014 pga att en person insåg att han hade för mycket grejer i sitt pojkrum som inte kom till användning. Tillsammans med två andra kompisar testade de att sälja på Tradera för att testa marknaden och sedan startade de Sellpy som en tjänst för försäljning av second hand på distans eftersom de tyckte att det saknades på marknaden. Och jag måste säga att jag tycker att konceptet är lysande! Personligen tycker jag både att det är tråkigt och jobbigt att sälja grejer på Tradera och liknande då det är ett sånt himla meck med foto, beskrivningar och frakt. Då är det ju perfekt att det finns någon annan som gör det åt en!

I våras hade jag massa grejer över från klädbytardagar som jag ändå tyckte var fina och bra som jag tänkte att man kanske kunde få något för, så jag skickade två påsar till Sellpy med skor och kläder i april. Det började med att jag beställde påsarna 2 april och de kom ett par dagar senare. Redan när jag beställde påsarna stod det på hemsidan att det tog ca fyra veckor från det att de fått in grejerna tills de skulle komma ut till försäljning så jag var beredd om att det kunde ta lite tid. Man kunde själv boka in tid när de skulle hämta påsarna dessutom och det skedde ca två veckor senare. Det var jättesmidigt att bara sätta ut påsarna utanför dörren och de kom med lådcyklar och hämtade dem vilket ju är ett plus ur miljösynpunkt. 20-23 maj sedan lades mina grejer ut för försäljning.


I mina påsar låg det 23 plagg och par skor och 14 av dem lades ut till försäljning. Och här kommer något lite tråkigt. Som jag tidigare bloggat om dög inte alla mina kläder till försäljning. Jag var väldigt noga med att bara skicka hela och rena plagg och fina sådana om jag får säga det själv. Jag hade bl.a. ett par helt oanvända skor som de rensade ut och "kasserade". Deras policy är att bara lägga upp sådant som de kan sälja för minst 50 kr och värderar de något till mindre än det läggs det inte ut. Då får man välja att antingen skänka det till välgörenhet, be att få det omvärderat eller lägga ut ändå, men till ett lägre pris då antar jag. Jag valde att skänka det utrensade. Det kändes minst bökigt. Och en konstig sak. Jag hade skickat med två rutiga skjortor, en från Kappahl och en från Lindex. Den från Lindex tyckte jag både var snyggare och i bättre kvalitet och jag vet att den blivit mindre använd än den från Kappahl. Kappahlskjortan lades ut för 50 kr, Lindexskjortan rensade ut. Lite knasigt ibland vilka olika uppfattningar man kan ha. Jag tycker det är tråkigt att kläder anses vara skräp när det är fullt dugliga plagg. Det hade varit spännande att se hur de gör sitt urval någon gång!

Sex dagar senare hade jag sålt mitt första objekt. Det var ett par träskor som var ett sånt där dåligt impulsköp jag gjorde bara för att de var billiga och att jag ville komma upp i fri frakt. Så jäkla dåligt att göra så! Det blir ju oftast ändå dyrare eftersom de där impulsköpen sällan blir nåt bra. Nu kom de i alla fall till nytta någon annanstans. Hoppas jag i alla fall. Och sedan rullade det på. I början sålde jag av en del grejer snabbt, sedan saktade det ned lite. Och en lite kass grej till. När de inte får sålt grejerna sänker de priset gradvis. Jag hade gärna fått en notis om det, så man har lite mer koll på sina grejer.

10 oktober sålde jag till slut sista plagget för 10 kr efter att det hade legat ute i nästan ett halvår. Totalt fick jag in 1327 kr. Och jag måste säga att det var över förväntan. Men det var främst för att jag hade med en väldigt fin jacka från Haglöfs som såldes för 750 kr och ett par vintage Dr Martens för 1000 spänn! Blev helt paff! Jag hade dessutom köpt dem begagnade för 250 kr, tror jag det var, så jag tjänade lite på dem. Men man får ju så klart inte hela beloppet. Man får 40% av värdet på varje såld sak om de inte säljs för mer än 500 kr, då får man 90%. Sedan tar de även 10 kr i annonsavgift. Fullt rimligt tycker jag. Man ska enligt vad de säger aldrig gå minus men jag fick besked om att jag fick minus 6 kr när min Space Invaderströja såldes för 10 kr häromveckan. Jag ser dock inte på min sida någonstans att jag ska betala dessa 6 kr så jag vet inte hur det går ihop. Man kan välja att få pengarna utbetalade eller som Sellpy credits som man får handla för vilket jag gjorde. Också smidigt. Då fick man dessutom några kronor i bonus.

I det stora hela är jag jättenöjd som säljare. Jag fick mer än vad jag någonsin trodde och det var väldigt smidigt att någon annan gör det åt en. Det tog dock väl lång tid att få upp sina försäljningar men det är ändå något man får räkna med när det görs för hand så att säga. Lite notiser om sänkning av pris som sagt och kanske lite mer andrahandsvärdestänk på prylarna hade varit önskvärt. Men att kläder saknar andrahandsvärde är ju egentligen inte Sellpys fel.


Jag har även köpt kläder på Sellpy vid några olika tillfällen. Igår var jag faktiskt helt klädd i Sellpy, från topp till tå. Leggings, kofta, linne och kjol kostade 30-75 kr och sitter finfint. Och har i det stora hela varit nöjd. Jag tycker att förbättringspotential finns vad gäller information om material i kläderna dock. Jag mailade faktiskt Sellpy i vintras och föreslog att det skulle skriva med det i sina annonser. Jag fick svaret att de kunde vara bättre på att fota tvättlappen vilket de även blivit och det är ju positivt. En bra sak i annonserna är att de är förhållandevis bra på att skriva ut mått. Skicket beskrivs ofta lite intetsägande dock, men det kan man som säljare gå in och kommentera.

Det har varit lite olika snabb leverans men oftast får man vänta ca en vecka. Två grejer jag tycker är lite negativt dock. Sellpy lägger ut plaggen till försäljning både på Tradera och till fast pris på Sellpy market. Och de krånglar förbaskat mycket med frakten. Ropar man in ett plagg på Tradera läggs det automatiskt i ens varukorg. Sedan har man två dagar på sig att ropa in fler auktioner eller fylla på från Sellpy market. So far so good. Kommer man upp i 999 kr ska det vara fraktfritt, men då kan man inte ha ropat in Traderaplagg i samma order för att få det utan då blir det frakt på just det plagget. Lite snopet ändå. Och köper man ett plagg med fri frakt, vilket lite dyrare och finare plagg kan ha ibland, då får man ändå betala frakt för resten av ordern. Lite bökigt. Man tänker ju ändå att fri frakt är fri frakt och att det ska gälla hela ordern om den sampackas.


Och här är nästa grej. Vid flera tillfällen har jag fått trasiga och smutsiga plagg. Att Sellpy inte ser varenda fläck eller hål och redovisar det förstår jag, men varför skickar folk in en klänning med 17 hål i eller en topp som inte är tvättad? Jag fattar inte! Känns det mer ok när någon annan hanterar plaggen? Det borde vara tvärt om tycker jag! Däremot har de en väldigt väl fungerande reklamationsrätt. Jag har reklamerat två ggr och fått det godkänt och fått behålla plagget för att undvika frakt hit och dit. Det är bra service. Men skärpning säljare!

Kort och gott, jag gillar Sellpy! Allt är inte perfekt med konceptet är bra och man kan hitta bra grejer. Jag har bl.a. köpt vandringsskor och en regnkappa där som funkar finfint. Och om detta får folk att återbruka mer är det bara bra tycker jag. Är du nyfiken på mer om hur Sellpy funkar och hur de jobbar med miljön rekommenderar jag att lyssna på det här avsnittet av Ecofashionista där de intervjuar Sellpys hållbarhetschef. Och fortsätt återbruka.

3 kommentarer:

  1. Tack för ett bra inlägg! Jag håller helt med: det finns en del grejer som inte funkar så bra med Sellpy (tiden det tar att gå igenom saker, att det ibland slinker igenom saker med hål etc), men på det hela taget är jag också nöjd då man får tänka in att de hämtar, bedömer, fotar, lägger upp, skickar till köpare. Jag gillar att köpa på Sellpy också och tycker att man kan få en hel del grejer för ett bra pris. Så på hela taget ett mycket bra alternativ :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo men det är ju verkligen så. Det är ju inte perfekt men jäkligt najs alltså! :)

      Radera
    2. Och vad kul att du gillar mina inlägg!

      Radera

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...