torsdag 5 mars 2020

Ett riktigt dåligt hållbarhetstips

I ett kommentarsfält under en bild, med tillhörande bildtext, som en klädbutik med hållbarhetskoncept lade upp för ett par veckor sedan såg jag en riktigt dålig kommentar. Butiken i fråga undrade vad man kan göra istället för att överkonsumera och sedan skänka iväg när man tröttnat på kläderna, när vi ändå inte vet vart kläderna hamnar sedan. Second handkedjorna får ju som bekant in långt mycket mer kläder än vad de kan hantera. En kommentar som skrevs då var "gå inte upp och ner i vikt". Vidare följde även en utläggning om att en storlek bara är 5-7 kilo så det ska gå att undvika viktupp- eller nedgång med välbalanserad vegankost.


Det här är inte ett inlägg om veganism dock, det har jag redan avklarat, men jag skulle vilja hävda att inte ens med en välbalanserad vegankost kan man alltid råda över om man går upp eller ner i vikt. Man kan ändra kroppsform av många olika anledningar. Det kan handla om sambokilon eller att man bara blir allmänt lat eller gillar mat alldeles för mycket men det kan också handla om sådant som man inte alls har kontroll över. Man kan bli allvarligt sjuk och tappa muskelmassa och underhudsfett relativt snabbt t.ex. Man kan också bli gravid, äta kortison eller äta någon annan medicin (eller förhatliga p-piller) som gör att man går upp i vikt. Sedan kan man ju bli frisk, sluta med medicinen eller för all del föda barnet och kanske gå tillbaka till i stort sett som man var innan.

Jag hoppas verkligen inte att skribenten tycker att man ska gå naken då för det verkar kallt. Och inte så socialt accepterat. Men vad jag försöker säga här är att det finns omständigheter som man inte kan råda över och kroppen kan förändras och behöva nya kläder. Visst hade det varit väldigt käckt om jag hade varit i samma form som för 10 år sedan och kunnat använda samma kläder som jag gjorde då. men om något ändå händer med ens kropp som gör att man behöver uppdatera sin garderob finns det ju bättre sätt att göra det på. Köpa second hand t.ex., eller kläder som utmanar storleksnormen och funkar för både små och stora kroppar. Och att sy om är en bra grej med. Och om man då byter från normkropp till icke normkropp och av någon anledning får för sig att det är kört på second handfronten, som jag gjorde, så har jag samlat mina bästa tips i detta inlägg. Jag tänker att mina tips mer eller mindre borde funka för fler kroppsvariationer än bara den trinda varianten. Och det är faktiskt ok att förändras. Det är ju därför man lever.

Bilden har för övrigt ingenting med inlägget att göra, men det är fössta tossdan i mass. Och tallriken och gaffeln är från loppis.

2 kommentarer:

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...