onsdag 3 juli 2013

Den där maten

Resebloggen fortsätter. I mitt senaste inlägg nämnde jag att fokuset på denna Tallinnsemester var att äta och dricka gott. Och det gjorde vi. Det finns både bra mat och dricka i Tallinn. Senast jag var där besöktes ett antal matställen jag ville ta med sambon till. Olde Hansa var ett av dem. Olde Hansa är en medeltidsrestaurang som verkligen håller måttet. Ok, ska jag vara helt ärlig är jag väldigt skeptisk till att vår servitris klänning var i ylle, men det gör inte mig någonting om de fuskar lite. Stämningen med levande musik, fina kläder, god mat och dryck och passande "porslin" gör att det känns autentiskt nog. Jag gillart.


All mat ska ju fotas så klart. Vi åt i stort sett samma hela tiden. Inte för att vi är tråkiga utan för att vi har samma smak antar jag. På Olde Hansa åts det korv gjord på älg, björn och vildsvin tillsammans med kålrot, surkål mm. Till det drack jag ett jättegott honungsöl. Jag gillar honungsöl.

Ett annat ställe som besöktes senast är Kuldse Notsu Körts som betyder Den glada grisen och är en traditionell estnisk restaurang. Jättemysigt med bra mat. Vi åt lever. Jag har egentligen inte ätit det innan (mer än kalkonlever blandat med köttfärs) men jag tyckte att nu var det dags. Jag var kanske lite skeptisk till en början, även fast jag valde det själv, men efter lite tillvänjning var det väldigt gott. Jag drack en honungsmjöd.


Tyvärr var vår servitör väldigt ointresserad av sitt jobb just då, men vi var nöjda ändå. Dessutom hade de väldigt fina virkade bordsdukar.


Andra ställen jag valde att besöka igen var det mysiga caféet Maiasmokk och Reval café. Det sistnämnda är en kedja som finns här och var i Tallinn som serverar frukost, fika och mat och har överkomliga priser och mysig stämning. Det förstnämnda är Tallinns äldsta café som är ett riktigt myscafé! Bör upplevas!

Jag gjorde även en del nya bekantskaper i det kulinariska Tallinn. Vi höll hos i stort sett bara i den gamla medeltidsstaden, inte för att resten av Tallinn inte är bra, men för att medeltidsstaden bara är så himla bra. Rakt över gatan från Olde Hansa ligger Peppersack som vi inte testade sist. Det är också en restaurang med medeltidstema, men här håller man inte på etiketten lika bra då de bl.a. serverar potatis. Men det var ett trevligt ställe ändå.


Vi åt kassler med potatis, surkål och picklad pumpa. Jättegott! Och servitrisen var jättesöt. Jag drack en honungsöl. Ni börjar ana ett mönster här va?

En riktig pärla vi upptäckte var Talukörts. Det ligger ett par trappor upp på Viru 18 men har även en uteservering på gatan. Vi valde dock att sitta inomhus eftersom de dels har en billigare meny inomhus och dels för att den söta inkastaren med en jättefin stickad tröja lockade med en snaps om vi satt inne. Man kanske kan tycka att det är konstigt att de har olika priser ute och inne men vi tolkade det som att de får ha det så för att locka turisterna att sitta inne på sommaren eftersom de flesta vill sitta ute. Uteserveringen var liten och låg som sagt ute på gatan, och Viru är den mest människotrafikerade gatan i gamla staden, så vi tyckte det var lite rörigt där och ville gärna sitta inne. Dessutom verkar de inte ha någon varuhiss utan vi misstänker att de får gå i de långa trapporna med maten och disken så jag förstår att de gärna vill att man sitter inne. Och det var det värt för det var ett jättemysigt ställe och vi fick världens sötaste servitris! Vi var sådär turistiga och fotade så klart inomhus.


 
Här hade de också fina virkade dukar på borden. Vi åt fläskkött med potatis och drack vin till. Ingen honungsöl här alltså.En sista matpärla vi tyvärr bestämde oss för att testa först sista dagen, trots att vi gått förbi det varje dag och tittat åt det hållet var Kolmas Draakon. Det är ett litet mysigt ställe som ligger i rådhuset där det serveras älgsoppa för 2 euro, piroger för 1 euro och korvar för 3 euro. Inte så dyrt alltså. Vi tog en skål soppa, som man dricker ur fina skålar, och en pirog var och var jättenöjda! Soppan var jättegod och personalen var väldigt käck och trevlig. När jag skulle betala för maten sa damen i kassan att det blir minst 6 euro. Det är alltså frivilligt att betala mer. Mycket trevligt!

Jag drack ingen honungsöl där heller. Men däremot gjorde jag det på Beer House. Sambon hade letat upp ett ställe han ville besöka och det var alltså Beer House. De har nämligen ett eget bryggeri och man kunde köpa ett testpaket för 20 euro. Som hittat tyckte vi och beställde in ett var. Servitören verkade lite förvånad men försökte dölja denna förvåning. Däremot gjorde inte folket på gatan det. Vi väckte mycket uppmärksamhet bland såväl ester som svenskar, britter och finnar. Tja, kanske såg det lustigt ut där vi satt med ett helt bord fullt med öl.


Ölen var bara 25 cl, men vi var ganska oroliga för att vi skulle vi rätt fulla. De var ju ändå sju stycken, och vi hade tagit en till maten precis innan med. Men de var inte så starka, och vi tog det lugnt. Mina favoriter var Medovar honey (surprise) och Dunkles Extra. Och det var inget problem att dricka upp.


Däremot kan jag varna om att man blir ganska mätt och uppblåst i magen när man dricker så mycket öl på ganska kort tid. Stället var också mycket trevligt. De hade servitörer med lederhosen och servitriser med små dirndlar och menyerna såg ut som stora ölstop. Det såg riktigt trevligt ut inomhus också.

 
Och gillar man det här med små bryggerier kan jag även rekommendera Hell Hunt på Pikk 39. De brygger även några ölsorter själva och vi var ju så klart tvungna att testa ett par av dem. Tyvärr gick vi även hit sista dagen, precis innan vi skulle gå till båten, men det här är ett ställe jag gärna återkommer till. Mysigt och de spelade bra musik i högstalarna. Mycket 80-tal, och det gör de på många ställen i Tallinn. Bl.a. vid frukostbuffen på det hotellet där vi bodde. Jag skulle tro att de gillar 80-talsmusik i Estland. Jag skulle även tro att de gillar synth och elektropop. Det finns t.ex. en hel bar med Depeche Mode-tema, dvs Depeche Mode baar vi var ju så klart tvungna att gå dit med. Vi gillar Depeche Mode båda två. Där kunde man dricka drinkar döpta efter Depeche-låtar och sitta och softa i mysig miljö.
Det förvånade mig dock att det var så lite folk där. Jämför man med exempelvis Haket i Göteborg var det väldigt folktomt. Men jag misstänker att de är mer nattsuddare i Estland. Stället är i vart fall öppet till 04.00 varje dag! Men hit återvänder jag också gärna igen. Jag rekommenderar alla dessa matstället varmt, och jag rekommenderar Tallinn varmt! Mat och dryck kan de. Hantverk likaså. Men det får bli temat för nästa reportage.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar