onsdag 15 januari 2020

Second hand i första hand

Det tycker jag är en bra policy. Om det är något man behöver, eller vill ha (vägrar använda det hemska uttrycket villhöver, blurk) bör man faktiskt se om man kan hitta det second hand i första hand. Det är totalt onödigt att belasta miljön med ytterligare köp av nyproduktion när det finns grejer på andrahandsmarknaden i totalt brukligt skick. Inte alltför sällan hittar man helt, eller nästintill, helt nya grejer utan att ens behöva leta särskilt länge. Bara man vet vart man ska leta. Och inte är för picky med exakt modell och färg tänker jag.


I somras var jag ute efter ordentliga vandringsskor och jag hade fått för mig att Salomon var märket jag skulle ha. Jag hade egentligen planerat att köpa dem på Tracks Recycle som jag besökte tidigt i somras men jag kom inte iväg och helt plötsligt fick jag en ingivelse om att jag behövde dem just då. Då hittade jag på Sellpy, både till mig och partnern för 400 styck. Mina var helt nya och partnerns var använda men hela och fina. Bra va?


Och livet med hund innebär promenader i alla väder. Nu gillar inte vår byracka regn över huvud taget men ibland har hon inget val. Då behövs bra regnkläder. Ibland behöver man dem nyss. En lite längre regnjacka i finaste färgen hittades också på Sellpy. Den är partnerns men jag har så klart också en gul, inköpt på närmaste loppisen på torget för 75 spänn. Bra deal tyckte jag.

Det här med second hand i första hand är egentligen inte alls nytt för mig. När jag skulle flytta hemifrån köpte jag i stort sett hela min köksutrustning (möblerat studentrum i övrigt) på second hand. Det var helt enkelt så det gick till hemma hos oss. Behövde vi en ny soffa köpte vi den second hand. Soffbord likaså. Böcker brukar jag titta efter på andrahandsmarknaden först. Diverse prylar med. Efter ett år av bara second handkläder kan jag lugnt säga att jag alltid letar kläder på second hand först. Det känns bra. Att leta second hand i första hand är både bättre för miljön och plånboken. Jag fattar faktiskt inte varför alla inte gör det...


Som en bonus får ni en bild på mig och partnern som firar 10 år idag. Vi gillar hockey och båda våra matchtröjor har jag köpt på Tradera. Min var rätt sliten och trasig men den modellen och årgången jag ville ha och har nummer 1 på baksidan. Ni som vet vet. Partnerns mössa är dessutom från en klädbytardag. Eftersom sådana plagg är av idel polyester och akryl känns det särskilt bra att inte bidragit till extra slöseri med resurser. Second hand i första hand är det bästa helt enkelt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...