onsdag 10 april 2013

Vintagestickning

Som jag har nämnt tidigare brukar jag gå på stickcafé på den trevliga garnaffären Knit & Purl vid Olskrokstorget. Går man dit kan man ofta träffa Madelen. Och hon har en trevlig blogg! Ibland hittar jag en ny blogg jag gillar och så sitter jag och tittar igenom den från början till slut. Fast tvärt om då eftersom jag alltid börjar med det senaste inlägget och bläddrar mig tillbaka till början. Det har jag gjort med Madelens blogg idag och jag blev rejält sugen på att sticka vintage. Men, och nu kommer tyvärr ett ställningstagande som jag inte alls gillar och egentligen inte heller står för, men jag måste nog gå ner i vikt först innan jag ger mig på att sticka en fin vintagetröja, som jag är mest sugen på. Inte för att jag på något sätt inte tycker att man passar i kvinnliga plagg av retro stuk, snarare tvärt om, men just nu är jag mest oformlig och tror att jag ser helt annorlunda ut än vad jag gör. Så skulle jag försöka skulle det nog bli fel och inte passa. Jag har lite självinsikt vad gäller min kropp, min stickning och mitt ögonmått i alla fall. Och jag vet att jag inte skulle orka mäta och fixa ordentligt och det finns stor risk att plagget skulle bli antingen pyttelitet eller jättestort. Eller både och samtidigt. Men jag ska suga på den karamellen lite i alla fall. Och är det någon som har tips på en beskrivning på en idiotsäker modell som passar alla kurvor så tar jag tacksamt emot!

Inspirationen gjorde i alla fall att jag snokade upp mina två böcker om vintagestickning. Dena ena är vintage och från 1945 och den andra är ny.

  

Den från 1945 heter Den nya stickboken och jag har köpt den på loppis för en tia. Väl värt. Den innehåller flera fina tröjor, såna där som jag vill sticka, och andra fina plagg både för dam, herr och barn. Den innehåller även lite tips och tricks och beskrivningar på ett antal strukturer. 


Min favorit är nog den här tröjan. Just den här tröjan är i storlek 42 och ingen annan, men en annan tröja är i storlek 46, så den kanske till och med jag skulle kunna sticka och passa i. Om jag kortar ärmarna då- Men jag tänker att båda dessa tröjor inte borde vara så svåra att räkna om om man gillar sånt. Jag gör det inte.

Men det finns mer fint i boken:
Varför inte sticka en tvådelad baddräkt (som gör att det ser ut som att man har penis) eller ett öronskydd för skidåkare?


Den andra boken jag har heter Stickat och virkat vintage på svenska. Boken är från 2008 och det finns både en del fint i, och en del inte så fint i. Jag är kluven. Vissa grejer gillar jag men vissa grejer är helt enkelt inte snygga, eller praktiska. Eller särskilt vintage. En hel del är lite taffligt faktiskt. Jag tycker nog att herrkläderna är finast i den faktiskt. Men jag hittade en bolero jag kan tänka mig att sticka. Och eftersom jag är på sånt där tröjhumör så hittade jag ju en fin tröja med:


Jag har ingen erfarenhet om hur den är att sticka ur så om någon har erfarenhet får man gärna hojta till och berätta om sina erfarenheter. Ett plus är att alla garnerna i boken är Drops så det går garanterat att få tag på. Ett minus är att alla garnerna i boken är Drops och det är tråkigt.

Och vill man ha mer inspiration av vintagestickning kan man kika in hos Eva som också stickar vintage.

9 kommentarer:

 1. Nu har jag börjat snoka runt här :) Jag har också båda dessa böckerna. Mycket fint i "den nya stickboken". Håller med fullt ut angående "Vintage på Svenska". Det mesta känns som om det är stickat med helt fel kombination av storlek på både garn och stickor, men så finns det ju då några undantag som den lila jumpern och boleron som är riktigt fina. Största anledningen att jag köpte boken är att jag vet vilka de flesta av folket i den är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas du inte känner författarna också så jag gjort bort mig nu? ;) men jag köpte den på bokrea och den är ju värd att ha :)

   Radera
  2. ha ha jag är lyckligt ovetande om vem som skrivit den. tycker också att den är trevlig att ha i boksamlingen.

   Radera
  3. Det blir nog faktiskt så att jag ger mig på boleron idag!

   Radera
 2. Jag håller också med om "Vintage på svenska" jag skrev faktiskt en slags recension av den och två andra vintagestickböcker i min gamla blogg för ett par år sen: http://omstil.blogg.se/2009/april/tre-bocker-om-vintagestickning.html

  Min granne Anna har "A stitch in time 1" och jag har köpt tvåan som pdf, jag älskar den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall genast kolla in! Och tack för tipset om boken :)

   Radera
 3. Jag läste recensionen nu och det var precis min uppfattning också. 'Klassisk stickning' känns något bättre. Har kopierat de mönster jag tyckte var intressanta av en kompis. Det bästa är ju de gamla böckerna och tidningarna :). Ska bli kul att se hur boleron blir!

  SvaraRadera
 4. ...fast vintage borde väl vara det bästa att sticka om man har (o)former? Tröjorna framhäver ju änna det som "ska" framhävas och minskar på det man kanske inte är lika glad i. (I mitt fall midjan, den hade gärna fått vara lite mindre.) Har sytt några klänningar i 50-talsstuk och vips försvann fem kilo bara genom att trä huvudet genom halslinningen. Men jag förstår hur du menar. Har tänkt ungefär detsamma med tröjor i allämnhet tidigare, men när jag inte gått ner nämnvärt i vikt under de fyra år jag stickat, tänkte jag att det är lika bra att börja någonstans. Jag gillar ju att sticka, så skulle jag någon gång krypma ur dem, har jag i alla fall haft kul på vägen.

  Annars gillar jag "Klassisk stickning" även om jag i ärlighetens namn inte stickat något ur den än. Men det kommer!

  PS. Trillade över din blogg via en rätt fräck kommentar du gjorde i Emmas (?) blogg, hon som stickade karisma-tröjam. Det var något om att hon inte skulle få runt och gnugga tuttarna hela dagarna... Störskön kommentar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, jag håller ju med dig, men jag stör mig lite på att det kommer gå så mycket garn till en tröja till mig. Men det får nog bli en ändå :)
   Kul att du hittade mig via den kommentaren! Och kul att man kan roa ;)

   Radera