tisdag 26 mars 2013

"Provlappar"

Jag nämnde ju att jag skulle visa lite av mitt provlappsprojekt med. Provlappar som egentligen inte är provlappar. Det ska ju bli en filt. Det visade sig dessutom vara vara väldigt svårt att få bilder som gör dem rättvisa. Antingen behöver jag ny kamera eller nytt ljus. Men här är några favoriter.


Lapparna är krokade i olika växtfärgade garner. Det här garnet kommer från de garnerna jag köpte i somras. Och det här är nog min absoluta favorit av dem som var nya för mig i och med detta projektet. Det blev snyggt, luftigt och jag tänker att en krokad sjal i denna strukturen vore najs. Jag hittade den i The Ultimate Sourcebook of Knitting and Crochet Stitches som finns på skolan.


Honeycombmönster eller bikupemönster är en struktur jag sett innan men aldrig provat. Man kan säga att den är motsvarande mosstickning eftersom man gör en rät (vanlig) och en avig (med garnet framför) och så blir det så här. Instruktioner till strukturen kan man hitta i flera böcker som innehåller krokning. Jag tycker det blir väldigt effektfullt.

Kan man kroka resår? Jo, någon form av resårstruktur kan man kroka, men så elastiskt blir det inte. I Krokning till vardags och fest av Patrick Hassel-Zein beskrivs den här strukturen som resår.


Här är det också en rät och en avig, men direkt ovanför varandra istället för förskjutet som i bikupemönstret. Det blir fint, men inte så elastiskt som sagt. Jag experimenterade lite mer räta och aviga och stickmaskor och aviga och fick fram några resårstrukturer till.

  



Då kanske ni undrar vad stickmaskor är. Det är när man går in mellan de lodräta maskbågarna istället för in bakom den främsta lodräta maskbågen. Då ser det stickat ut. Det är också en struktur man kan hitta i flera olika böcker med krokning i.


Så här ser det ut och blir väldigt tätt och följsamt. Lite mer stabbigt än vanlig slätstickning, men jag ser helt klart användningsområden för denna struktur.

Något man kan se tydligt på bilden ovan är vad som kan hända om man blockar växtfärgat garn med nålar. Det blev ganska fula mörka fläckar i kanterna som inte är rost, så det är inte det som har hänt här. Det måste ha skett någon form av kemisk reaktion eftersom det blev en liten beläggning på nålarna. Det har aldrig hänt när jag blockat annat garn med samma nålar. Fläckarna dök främst upp på de lapparna som jag krokat av garnet jag inte färgat själv. Mormors växtfärgade garner från en svunnen tid blev framför allt fläckiga. Jag misstänker att det kan vara koppar, järn eller tenn i som betmedel vilket jag inte använt. Men mina alunbetade blev också lite fläckiga, men mycket mindre som sagt. Men jag har i vart fall lärt mig att vara försiktig med detta. Får se om jag kan skaffa några såna där kolfibervajrar att blocka med som alla pratar om. Men det kommer förhoppningsvis inte märkas att de blivit fläckiga senare eftersom jag ändå ska virka ihop dem med grått garn.

Vill man lära sig kroka olika strukturer kan jag rekommendera ovan nämnda böcker The Ultimate Sourcebook of Knitting and Crochet Stitches och Krokning till vardags och fest av Patrick Hassel-Zein men även Stora stick- och virkboken, en gammal bok som är svår att få tag på, och Stora boken om virkning av Margaret Hubert. Och fler strukturer kommer det bli. Det måste det ju om jag ska få ihop till en hel filt.

2 kommentarer:

  1. Snyggt!! Om du vill blocka utan fläckar kan du använda tantpetare/tandstickor i trä eller plast. Jag har inte testat själv men har läst det på FB krokningssida. Låter som ett bra tips iaf :)

    SvaraRadera

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...