söndag 24 mars 2019

Boktips #1 - Grön design


Ibland kan man hitta pärlor på loppis. Som när man hittar den här temaboken från Naturskyddsföreningen för 3.33 kr. På Lindra vid Selma Lagerlöfs torg i Göteborg säljer de sina böcker för fem kr styck men tre för tio nämligen. Som hittat! Den här köpte jag i höstas ihop med ett par andra böcker med hantverkstema. Boken handlar just om grön design, främst inom textil faktiskt. Man kan läsa texter om olika material som hampa och miljöfaran med bomullsodlingarna t.ex. Det finns texter i om textila företag som satsar på hållbarhet som Dem collective (som tyvärr inte finns längre) och Ekelunds linneväveri i Horred. Men man kan också läsa intressanta reportage om passivhus och återbrukat glas. Genom att läsa den här har jag lärt mig att hampa växer utan både bekämpningsmedel och konstgödning, att en sömmerska kan bli gruppvåldtagen på Sri Lanka om hon blir fel och att ett kilo textil orsakar tre gånger så mycket klimatutsläpp som ett kilo metall eller plast. Hur mycket man än läser slutar man aldrig förvånas. Det finns alltid mer skrämmande historier från textilfabrikerna att höra, fler ofattbara siffror som visar på klimathotet och fler basala kunskaper som man undrar hur man ha kunnat missa om olika material och fibrer. Jag menar, jag är ju påläst och utbildad! Jag ska iallafall leta fler temaböcker från Naturskyddsföreningen på loppis!

Och apropå Lindra, det är en trevlig second hand-kedja som finns på två ställen i Göteborg, förutom Selma Lagerlöfs torg även på Wieselgrensplatsen. Den på Wieselgrensplatsen är relativt ny då den öppnade i höstas. Den på Selma ska lägga ner dock. 31 maj stänger butiken eftersom huset ska rivas. Trist! Det känns lite som inflation i att lägga ner loppisar just nu. Två Ebbes (Stadsmissionen) har lagt ner det senaste, däribland min närmaste. Tur att det poppar upp nya hela tiden. Även Lindror faktiskt då de ska öppna upp en ny butik i Gårdsten eftersom den i Backa lägger ner. Tur är väl det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...