onsdag 14 november 2012

Våga vägra magic loop


Ibland kan jag uppleva nån slags handarbetssnobberi, oftast när det gäller stickning faktiskt. Användandet av magic loop är en sådan sak, som jag kan uppleva att användarna "snobbar" en del med. Om någon exempelvis ställer en fråga hur man kan göra för att slippa gliporna som blir mellan stickorna när man använder strumpstickor får personen garanterat svaret från någon att man istället ska använda sig av magic loop. Och missförstå mig inte nu, jag tycker det verkar jättesmidigt att använda magic loop, framför allt verkar det smidigt att sticka båda strumporna på en gång. Om man är osäker på om garnet räcker kan man ju få det att räcka precis lika långt på båda strumporna med, så att de blir symmetriska. Men det är inte min grej. Jag skulle bara trassla in mig i alla garnändar och säkert börja sticka med fel garn på fel strumpa. Och jag gillar strumpstickor, det är något tillfredsställande med att hela tiden byta sticka och det går runt runt... Jag tycker till och med att slätstickning är roligt med strumpstickor. En slätstickad fot är skoj att göra! Och jag tycker verkligen att det är upp till var och en att välja den teknik som passar en själv bäst men jag har märkt av att det finns väldigt många magic loop-förespråkare där ute som det verkar sticka i ögonen på när någon inte använder sig av den tekniken. Och har man problem med sina strumpstickor "måste" man helt enkelt påpeka för dem att magic loop är bättre. Till exempel råkade en person jag känner ut för en märklig händelse när hon ringde till en garnbutik för att fråga om de hade fasta rundstickor med 40-kabel. Till svar fick hon då att de slutat sälja sådana för att de tycker att man skall använda sig av magic loop-tekniken istället. Ursäkta, men vad är det för trams? Varför ska man loopa en mössa exempelvis när man kan sticka den på en kabel på 40 cm som är väl anpassad till en mössa? Det är väl ganska dumt att loopa allt bara för att man kan, när det finns enklare sätt? Jag fortsätter med mina strumpstickor för att jag gillar strumpstickor. Vill jag göra två samtidigt kan jag ha två uppsättningar strumpstickor i så fall, men jag tycker inte att det är något problem att göra dem var och en för sig. Jag lider inte heller av något särskilt "andrasockssyndrom" utan får den andra strumpan eller vanten stickad också. Och de glipor som uppstår när man byter sticka tränar man i regel bort ju mer man stickar och ju bättre man blir på det. Dessutom tycker jag inte att de syns när man har strumporna på sig så för mig är inte det något problem. För mig är det Länge Leve Strumpstickorna och för någon annan är det Magic Loop FTW! Jag tycker man ska få välja själv vilket man vill använda sig av, men då får man faktiskt också acceptera att andra väljer det som passar dem bäst.

9 kommentarer:

 1. Jag gillar oxså att sticka med strumpstickor.Det är som att upprepa en sorts mantra hela tiden.
  Har testat Magic Loop...inte min grej.Tyckte att jag gjorde inget annat än drog i kabeln hela tiden.
  Ingen mantra känsla där inte.
  Ha en trevlig stickkväll.♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mantra är precis vad det handlar om när det gäller stickning! :)

   Radera
 2. Jag är inte heller vän med Magic loop.
  Tycker också att man får det lite kastat över sig "Men, använder du inte magic loop!?"
  Nä, jag gillar att ha ett litet arbete som är så smidigt att handskas med.
  Angående den där stickbutiken så lät det som ett väldigt konstigt svar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst var det! Intressant att höra att fler uppfattat det som att bli överfallen med magic loop. Då är jag alltså inte ensam om att se det.

   Radera
 3. Håller fullständigt med att man ska välja det man själv vill och acceptera varandras val..Tycker det låter knasigt att den garnbutiken resonerar på det viset , borde iaf ha alternativ iom det faktist finns folk som inte gör magic loop! =)Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl tur att vi alla är olika i alla fall? :)

   Radera
 4. Håller med dej!
  Jag tycker att det är väldigt meditativt att sticka vantar och sockar runt, runt, runt.............
  Jag tror att man kan träna bort gliporna som en del har problem med. Den som gillar magic loop får gärna fortsätta med det men än så länge tycker jag att min mormors strumpstickor funkar alldeles utmärkt!

  SvaraRadera
 5. Trevligt att höra att du använder din mormors strumpstickor!

  SvaraRadera
 6. Hej, jag använder båda sätten, man stickar ju runt på båda sätten och jag stickar "bara" en socka i taget.
  Det jag tycker är toppen med magic loop är att jag slipper byta till strumpstickor i slutet, när jag gör en mössa, det spelar ingen roll hur många/lite maskor man använder.
  Har en kompis som aldrig blir vän med strumpstickorna, hon tappar dem hela tiden, som nybörjare ser det och kan vara krångligt med 5 stickor.
  Sen är jag en sådan människa som tycker det är roligt att pröva på olika saker, gillar jag det inte så gör jag det inte mer på ett bra tag, men gillar jag det så kan jag använda det.
  Som sagt så är vi alla olika, o jag förkastar inte ett sätt för ett annat sätt :-)
  Hälsningar Momo

  SvaraRadera