onsdag 8 september 2021

Det här med att hyra kläder...

Jag har faktiskt aldrig hyrt kläder. Inte för att jag har någonting emot det. Hyra kläder är ju bra! Att hyra festkläder eller bröllopskläder är ju en klassiker t.ex. Men jag vet inte om det är något för mig... Ska jag vara helt ärlig så gillar jag att ha saker. Att äga. Faktiskt. Det är inte helt okontroversiellt idag när det ska vara hållbart och minimalistiskt. Men jag har faktiskt alltid varit noga med mina egna grejer. Jag kan faktiskt vara lite snål. Jag är rädd om mina kläder och lånar inte gärna ut eftersom det finns risk för förstörelse. Jag vill själv vara den som förstör mina egna kläder i så fall.


Jag är också noga med att få tillbaka det jag lånat ut. En gång lånade jag ut ett par rosa benvärmare till en bekant som skulle på 80-talsfest. Jag fick aldrig tillbaka dem. De var inget speciellt men det stör ändå mig. Lite lagom sådär. Och så finns det ju risk för att jag blir alltför förtjust i grejerna jag lånar så det svider att lämna tillbaka dem. I tonåren långlånade jag ett par bruna manchesterbyxor av en kompis som sen ville ha tillbaka dem. Jag fick ett litet hål i hjärtat. Kort och gott, jag gillar mina grejer. Och jag gillar att äga mina grejer. Ja, jag vet att jag är ofräsch. Att ägodela är ju ändå en bra grej.


Men nu var det hyra det gällde. Det finns en hel del hyrtjänster av kläder, både på nätet och fysiskt. På nätet finns t.ex. Hack your closet och Routine t.ex. Vissa tjänster har pris per plagg och hos Hack your closet får man en box skickad till sig varje månad med ett 4-5 plagg för 299 kr som stylister valt ut. Alltså, idén är ju fullkomligt lysande men jag känner ändå att det inte är för mig. Jag har sett flera på instagram som inte varit så nöjda då plaggen varit helt fel och fel storlek t.ex. Det lyckades ju fint när Kind of shoppade åt mig men när jag sett att andar fått en box med fem plagg varav bara ett var ok, då blir jag inte så sugen. Om huruvida plagg är för mig brukar kräva sin provning.

Och så var det ju det där med storlek då. Jag kanske motsäger mig själv lite nu men det är fasen svårt med storlek. Jag är inte en storlek 38 och även om jag hävdar att det finns alla möjligheter att ha en cirkulär garderob som tjock känner jag nja på att låta någon annan plocka fram kläderna åt mig. Jag är lite petig med passform rätta mig gärna om mina fördomar icke stämmer men jag tror kanske inte att uthyrningstjänsterna har ett överflöd och storlek 46-56 t.ex. Ja, jag hör att jag låter lika neggo som second handmotståndarna, men ändå.


Sen finns det hyrtjänster i fysiska butiker med då. Festkläders- och bröllopsbutiker finns det en hel del. Sedan finns det second handbutiker som också har en del uthyrning. Familjen AB i Helsingborg och Stadsmissionens butik i Arkaden här i Göteborg har en del till uthyrning t.ex. Hos Stadsmissionen kan man faktiskt både köpa och hyra Remake STHLM:s kläder och nu börjar vi ändå närma oss något! Här snackar i kläder med fri passform sydda av återbrukade textilier och detta är ju som bekant någonting jag gillar. För 400 kr får man hyra en lång kappa från Remake i en vecka tror jag att det var. Ett rimligt alternativ mot att köpa ändå. Om man gillar det.


För då kom vi dit igen. Jag lockas liksom inte av det. Jag liksom bara vet att jag hade velat behålla kappan. Bröllopsklänning är ju annars bra att hyra. En klänning man bara använder en gång. Elsa Billgren har en extremt drömmig bröllopsuthyrning med vintageklänningar t.ex! Men se där tänker jag annorlunda. Vem har sagt att man bara ska använda sin brudklänning en gång? Förr använde man samma svarta finklänning till kyrkan, både till bröllop och begravning. Det var hållbart! Det finns studier som visar att det är mer hållbart att slänga kläder i soporna än att hyra med all frakt och allt. Nja, allt beror ju så klart på så jag ger mig inte in i den diskussionen här och nu. Jag har i vart fall redan en klänning jag har tänkt mig till mitt bröllop, när det nu blir av. Det är en småskaligt producerad pärla jag har tänkt ha länge och använda mycket. I övrigt köper jag fortfarande second hand som jag fortsätter att cirkulera vidare. Det är min hållbarhetsmodell. Jag tänkte nog fortsätta med den. Hyra får andra göra. What ever floats your boats liksom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...