söndag 21 juli 2019

Second handpärlor i Estland

Det brukar bli ett par resor till Estland och Tallinn varje år för oss. Jag skulle kunna komma med en lång utläggning om vad det är som är så himla bra med Estland men då hade jag kunnat hålla på hur länge som helst. Istället tänkte jag presentera ett par pärlor till second handaffärer under min senaste tur till det fantastiska grannlandet i öst.


Först ut tänkte jag presentera Karuselli Kleidipuhvet i Pärnu. Det är något så fantastiskt som en vintage dress shop och drinkery! Vilken härlig kombination tycker jag! Vintagekläder och drinkställe alltså! Något sådant hade jag gillat i Göteborg. Vi nöjde oss dock med att förtära drinkar där. Det blev inga inköp eftersom just vintage har en tendens att vara i små storleken. Jag undrar lite vad tjockisar hade på sig på 70-talet? 


I Tallinn finns det två fantastiska butiker i närheten av varandra en bit bort i Kalamaja. Det är dock inga problem att gå dit från centrum. Den första är Paavli Sendikas där allt kostar 0.1-1 euro. Där har vi fyndat nödvändiga grejer både i år och förra året. Som en kniv till ostbrickan till färjan hem för 0.2 euro t.ex. Värt! Vi hittade dessutom en riktigt najs hawaiiskjorta med ananasar på till partnern för en euro. Som hittat!


Ett par hundra meter bort ligger Paavli Kaltsukas (som vi kan se reklam för i förra bilden). Det är den lite större butiken i två våningar med barngrejer på en våning och vuxengrejer på den andra. Här kan man snacka seriös butik med tvättmaskiner så allt känns alltid fräscht i butiken. En väldigt bra grej är att kläderna är uppdelade i storlekar vilket passar mig bra eftersom jag inte har den vanligaste storleken direkt. Förra året när vi var där hittade jag bl.a. linnet i detta inlägg och i år blev det fina fynd med. 


Här våra fynd (minus den där kniven då) från båda Paavlibutikerna. Kjolen blev jag lite kär i. Den kostade fem euro och ska sys om en aning för att underlätta på- och avtagande. Angry birdsen är till hunden som älskar sina leksaker. Totalt lade vi ut 12.4 euro på detta.


Sista dagen innan färjan gick hem slank vi in på en Humana. Jag bojkottar egentligen Humana vilket jag kommer berätta om i ett senare inlägg, men jag gjorde ett undantag denna gång. Jag gick dit för en empirisk undersökning och trillade dit. Det visade sig att denna Humanan har blivit en Humana vintage sedan förra året och just den dagen var det readag när allting i butiken kostade 1.5 euro.


Så det blev två till hawaiiskjortor till partnern och en kaftanliknande grej till mig. Eller det är nog en klänning men jag kommer gå med den öppen. Jag hittade äntligen något som räknas som vintage som passade mig! Jag skulle tro att den är 90-tal och det räknas som vintage numera.

Som jag skrev häromdagen kanske våra fynd kommer från Sverige från början, och då har de fraktats hit och dit i onödan. Men, som jag återkommer till hela tiden, om vi inte överkonsumerar så mycket och tar hand om våra kläder genom att lappa och laga och faktiskt slita ut dem på riktigt, då blir det inte lika mycket som lämnas in och då blir det inte heller ett sådant enormt överskott som säljs utomlands. Men det dröjer nog ett tag innan vi är där tyvärr. Jag tror inte att second handbutikerna blir tråkigare för det. Och second hand utomlands är kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...