onsdag 1 maj 2013

Växtfärgningskväll

I fredags var Linda här och växtfärgade. Det är lite marknader på gång och vi tyckte att vi skulle färga lite mer inför dem. Men eftersom det fortfarande var april då och vi har en sen vår i år var inte utbudet på färgande växter något vidare. Vi hade hoppats på nyutslagen björk som ger knallgul, men vi fick nöja oss med lökskal från gul lök och röd lök. Men det är ju fint det med. Vi passade på att härva upp en del garn vi hade på kon som vi kommit över på olika sätt och knyta om härvorna inför sommarens färgningar. Den här gången var vi hemma i mitt kök och färgade i aluminiumkastruller. Jag har hört från olika håll att aluminiumkastruller kan ge fula avfällningar och förstöra garnet, men jag har bara en aluminiumkastrull att färga i och det har inte hänt mig. Kan tänka mig att det kanske beror på vad man använder för kemikalier och betmedel i. Vi använder oss bara av alun och vinsten, i alla fall hittills. Kommer vi över något annat någon gång, kanske vi provar med det, men vi kommer inte aktivt leta efter dessa substanser för färgning. Alun och vinsten känns mer miljövänligt. Och eftersom jag gärna nålbinder av mitt växtfärgade garn så känns det mer hälsosamt att hålla sig till dessa pulver eftersom jag då drägglar på garnet och stoppar det i min vid skarvning. Och resultatet blev som vanligt fantastiskt! Hur man än gör så blir det alltid bra när man växtfärgar! Det går liksom inte att misslyckas. Växtfärgat blir alltid fint. Bildkavalkad synes nedan.

 





6 kommentarer:

  1. Vilka härliga färger ni fick till, så klara :)
    /Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Ja de blev inte så dumma faktiskt!

      Radera
  2. Härlig färgning. Jag har alltid färgat i aluminiumkastrull. De är ju stora, billiga och perfekta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Precis vad jag tycker. Så farligt är nog inte aluminium ändå.

      Radera
  3. Åh, det ser jättehärligt ut! :-) Hur fick ni till den mörkgröna härvan? Var garnet mörkare från början?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är rödlök och alun på en mörkgrå härva. Det blev riktigt najs faktiskt!

      Radera