måndag 14 november 2011

Estland!


Estland är underbart! Det visste jag egentligen redan, men eftersom det var 11 år sedan jag var där sist så fick jag åka dit igen för att bli påmind om hur underbart landet och folket är! Båda gångerna jag har varit där har det varit någon form av skolresa, och inte någon nöjesresa, men att besöka landet är nöje nog!

Denna gång hann vi bara besöka Tallinn, men jag har ju sett Tartu innan, och vill gärna åka dit igen, men Tallinn är värt en hel vecka kan jag säga! Denna gång fick jag se mycket mer av den gamla stan och det var en fröjd! Tallinn är en medeltidsstad vilket även dagens Tallinn kan vittna om. Visst är gamla Tallinn bra turistigt, men det är inget jag lider av. Det är bra turistigt! Och det är rent överallt. Inget skräp på gatorna och massa fina gamla hus och mysig stämning.

Nu åkte vi dit för att besöka skolor och slöjdundervisning, men vi fick en lagom stor dos av både det och den estniska kulturen. Vi besökte två mycket trevliga skolor och universitetet där man kan läsa till slöjdlärare. Både slöjdundervisningen i skolorna och den på universitetet var väldigt inspirerande! I Estland är inte hantverk nördigt, och man är stolt över sina hantverkstraditioner. Det är ok att gå i en "folkdräktskjol" när man går på hantverksmässa till exempel. Och man är väldigt stolt över sitt ursprung och sin kultur i Estland. Detta är väldigt intressant att få ta del av!
Och detta hantverk! Vad vi har shoppat! Det var faktiskt lite överväldigande med allt hantverk som fanns! Jag började att shoppa garn och vantar redan första dagen på turistgatorna. Vår vän Jaana på universitetet rådde oss att inte göra det då det var mycket dyrare där. Men det gick inte att låta bli. Det fanns så mycket fint och för oss i Sverige är det faktiskt billigt med 140 kr för ett par handstickade vantar! Jag kan nu visa ett urval av allt jag shoppade i Estland. Skulle jag visa allt skulle detta bli icke hanterbart stort inlägg på min blogg ;)


Men några av pärlorna är t.ex. keramiken jag köpte på Old hansa-butiken vid torget. Där fanns en fantastiskt mysig medeltidsrestaurang med jättegod mat och tidsenlig inredning och mycket bra service, som även hade en butik där de sålde keramik, glas, läderhantverk mm. Jag shoppade loss och köpte en kanna och två vinmuggar. De är inte i exakt lika storlek, men de är handgjorda så det är lite av charmen :)


Vår vän Jaana från universitetet tog också med oss till en fantastisk butik som låg inne i ett hus bakom en massa dörrar som man trodde skulle leda in till en lägenhet eller ett kontor eller nåt, men där inne fanns en fantastisk butik med allt man kan tänka sig inom textilt hantverk. Och det blev faktiskt lite för mycket. Jag blev lite stressad över att det fanns så mycket att jag inte kunde fokusera på vad jag ville ha. Så det blev lite maskinbroderitråd, pärlgarn till virkade örhängen, trikåspets, en virknål, strumpstickor och en frivolitetsskyttel som jag letat efter. Detta gick på lite mer än 130 kr och det tyckte jag var helt ok!


Vi var även på en stor och helt fantastisk hantverksmässa som bara är en gång om året och vi lyckades pricka den! Där var fullt av stickat, broderat, en del trä och lite smide och massa med kulturtanter. Kulturtanter som vi också är (åtminstone jag och Anna) så trivdes vi!


Mycket fick följa med därifrån och jag shoppade på mig ett par urfina böcker med estniska spetssjalar och en med klassiska broderier. Sedan fick jag även lov att köpa en färdig sjal med. Jag ska ju lära mig att sticka spetssjalar nu med hjälp av denna bok, men en fin och stor trekantssjal för 24 euro, vilket blir ca 228 SEK, är dumt att lämna kvar tyckte jag. En HBT-sjal som sambon uttryckte det när jag kom hem. Mycket nöjd.


Här har vi det enda, och mycket vackra, garnet jag köpte första dagen, med ett par av vantarna jag köpte och ett litet mobilfodral med klassiska estniska broderier på. Båda de två sistnämnda är från mässan. Mobilfodralet kommer jag nog inte använda, men det kosta 2 euro och jag ville ha en souvenir med just denna form av broderi, som är en annan form än det man kan se i boken. De kom från en annan region i Estland om jag förstod det rätt.

Så detta var som sagt ett urval. Jag har shoppat vantar, strumpor, träknappar, honung, knyppelpinnar, smörknivar, örhängen och allt möjligt! Denna resebudget kommer aldrig komma igen och jag tackar för den! Estland är underbart, inte bara för prisvärt hantverk utan för människorna, kulturen och stämningen. Jag vill även delge er en mysbild från ett ställe som heter Boheem, som hade mysig inredning, då det var inrett i en lägenhet, god mat och trevlig personal. det var Kristiin från Gustav Adolf Gymnasium (en av skolorna vi besökte) som tog med oss dit, och utan henne och Jaana hade inte denna resa varit densamma!

2 kommentarer:

  1. Kul att Ni har haft det bra. ser framemot att höra mer nästa vecka!!!!

    SvaraRadera
  2. Jag hade jätte spännande tid med er:) Hoppas att se er säkert snart!!! Din blog är mycket trevlig - säkert ska läsa det so skriv skriv skriv:)

    SvaraRadera