onsdag 23 november 2011

Karvsnitt

Det har varit lite dåligt med bloggandet på senaste tiden, men det är väldigt mycket i skolan nu, och inte direkt några färdiga grejer så det har inte varit mycket att skriva om. Och just idag är det faktiskt lite svårt att skriva eftersom jag har stora plåster på två fingrar på vänsterhanden eftersom jag har råkat slipa mig med en slipmaskin på dem. Mitt långfinger kanske blir lite kortare efter detta...


Men i alla fall har jag kommit igång lite med karvsnitt nu. Och det är svårt! Mitt första försök ser ut som ovan. Det blev ganska bra i alla fall. Jag tog en liten bit lind och provade, och lind är ju det mjukaste träslaget man kan arbeta i av våra svenska träslag, så det var trivsamt att karva i det. Jag tyckte nog till och med att det var lite för lätt att jobba i faktiskt. Snitten på kanten kallas för tvåstick och de var ganska enkla att göra,m och jag tyckte det blev väldigt piffigt! Det ska tydligen räcka med att göra tre snitt för varje "tvåstickshål", men så duktig är inte jag ännu. I lind går det väl nästan men det är lite bökigt i andra träslag.

Jag hade en bit björk och min lärare rekommenderade det. Det är lite hårdare, men jag har hört från flera håll att det är trevligt att tälja i, så det kan inte vara så svårt tänkte jag. Det var det. Jag testade tvåsticket och det andra sicksack-mönstret jag gjort i linden först och det blev helt ok. Men sedan skulle jag prova på ett mer avancerat mönster och nu gick det inte alls bra! Det ser rent ut sagt förjävligt ut! Det är lite svårt att veta exakt hur man ska göra och vilka verktyg som är bäst och använda så jag testade lite olika förfaranden och knivar och getfötter och sånt, men inget blev särskilt bra... Jaja, jag får väl öva lite.


Jag har en bok om karvsnitt som är väldigt fin och bra, "Karvsnitt" av Björn Nässén, men den innehåller inte så mycket "så här gör man" men instruktioner och bilder, vilket ju givetvis är svårt att visa på bild. Dessutom tycker jag att det är svårt att hitta lämpliga mönster att rita av och använda. Jag är inte så bra på att rita på frihand så jag vill gärna ha något att kalkera av. Jag hittade en bok på engelska, "Chip carving - design and patterns" av Wayne Barton, och i den finns det jättefina mönster man kan rita av och använda, men de kändes väldigt avancerade och svåra så jag vågar mig nog inte på dem just nu. Dessutom var de flesta i rundade mönster och bevisligen är ju inte jag så bra på det. Jag får hitta filmer på youtube för att bli bättre tror jag... Men om någon har något tips på nån bra litteratur eller så så får ni gärna hojta till!

3 kommentarer:

  1. Det kan vara svort, men det ser ut jätte fint:) Nogonting som jag inte kan göra so vi moste träffas och lära varandra monga olika tekniker:=)

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket! När du kommer till Sverige får vi träffas och ha pysselträffar :) Synd att du inte fick komma till Göteborg!

    SvaraRadera
  3. Googla Chip carving patterns! Lycka till

    SvaraRadera