tisdag 25 oktober 2011

Färgning


Jag har färgat garn! Och inte med växtfärger den här gången, utan med syrafärger. Vi hade en workshop i skolan. Det var skoj! Jag började med att färga de lila härvorna genom att blanda en röd och en blå färg och sen kladdade jag bara ihop dem så det blev olika lila. Sedan fixerade jag färgen genom att lägga härvorna i en stekpåse i ugnen i ca 60 min och resultatet blev bra. Det är vit fabel jag har färgat och det kan hända att det blir ett par strumpor, men vi får se. Sedan samsades jag och Anna om ett grönt bad, hon hade grått i och jag hade vitt. Hennes blev en fin lite mossig limegrön, och mitt blev knallimegrönt som ni ser. Jag blev förtjust. Men sedan så tyckte jag att det fanns en del färg kvar i badet så jag ville gärna utnyttja det så jag slängde i en lite gråare härva i det, men det blev till en början kissgult. Tråkigt tyckte jag så jag slängde i det blåa jag hade kvar och så blev det den mörkare gröna på bilden.
Det jag kan märka i skillnad jämfört med att växtfärga är att jag tycker att vid växtfärgning drar garnet åt sig färg relativt snabbt, och står det mest och göttar till sig sen. Vid syrafärgning blir det en färg först och så tycker man att det är lite trist och vill göra nånting åt det, men man ska ha lite is i magen för det ändrar sig avsevärt under tiden. Jag ska testa kool aid och kanske nån kallvattensfärg med i framtiden tänkte jag. Om jag nu kan släppa växtfärgningen dvs...


I övrigt stickar jag den här mössan i grönt. Jag kände att jag ville sticka något till mig nu, bara för att det är roligt och för att, förhoppningsvis, få nåt fint på huvudet. Drops Nepal i en finfin grön färg blir det iaf.

1 kommentar:

  1. Nähä! Jag har tänkt sticka det här mönstret också! Så himla fint! Fast i ett marinblått garn som jag har hittat i mammas kista :)

    SvaraRadera