tisdag 26 januari 2021

Akryl - äckligare än polyester

Jag har tidigare skrivit om hur mycket jag ogillar polyester och att jag har få plagg i det förhatliga materialet. Det finns dock ett syntetmaterial jag ogillar ännu mer och det är akryl. Fy vad otäckt det är! Det är dock ett väldigt vanligt material i kläder nu för tiden. För ca 11 år sedan gick jag en textilutbildning på folkhögskola och snöade in lite på olika material när vi läste materiallära. Jag brukade roa mig med att gå runt i Nordstan här i Göteborg och klämma på stickade plagg och kika på materiallappen för att se vad det var i dem. Det var bl.a. så jag blev riktigt bra på att känna material i fingrarna. Jag kan avslöja att ca 99% av alla stickade tröjor och koftor var i akryl eller delvis i akryl. Det var så jag mindes det i alla fall. 


Akryl, eller polyakryl som det ibland kallas, en syntetfiber som är kort och gott oljebaserad plast. Olja är skitdåligt att göra kläder av eftersom det är en icke förnybar resurs. Akrylfibern är en svag elastisk fiber men som påverkas väldigt lite av solljus vilket gör att den funkar bra ute. Den funkar dock inte att ha på sig om du frågar mig. Den är framtagen för att likna ull vilket den inte alls gör om du fortsätter fråga mig. Visst finns det akryl och akryl, men läskigare fiber får du ändå leta efter. Den är plastig, gnisslig och svettig. Jag kan inte ha akryl på mig utan att känna mig väldigt obekväm och svettas som en gris. Står det akryl i materiallappen provar jag inte plagget. Deddutom blir det jäkligt noppigt.


Jag fick raida både min egen och sambons garderob för att hitta ett akrylplagg att fota av lappen på. Jag hittade två. Jag ville ha 100% akryl men inte ens det lyckades jag uppbringa. Eftersom akryl anses vara elastiskt kan jag inte förstå varför det ska vara så lite som 1% elastan i som i plagget ovan. Vi späder alltså ut en elastisk fiber med en ännu mer elastisk fiber så det blir blandmaterial och det inte går att återvinna. Bra där. Men när jag tittar på lappen slår det mig att en fördel till med akryl kan jag ändå komma på. Akry tål höga temperaturer och är alltså lätt att tvätta i maskin. Vilket behövs då om man, alltså jag, svettas i det. Men då släpps i och för sig mikroplaster ut så det var ingen fördel ändå.


Två plagg i akryl kom jag fram till att jag själv har. Det ena är den här mössan som jag stickat själv i begynnelsen av mina stickkunskaper. Detta var vid tiden för samma ovan nämnda folkhögskola. En kompis från skolan kunde inte alls förstå mitt färgval utan kommenterade enbart "Men färgen?!" när jag visade den, stolt över mitt första vettiga färdiga stickprojekt. Jag har använt den jättemycket och den håller både formen och färgen så på det sättet är den bra. Jag har två damer i grannskapet som komplimerar mig ofta för den och undrar vart min snygga mössa är när jag har en annan på mig. Så just de två gillar färgen i alla fall. Idag hade jag aldrig valt ett garn i 100% akryl till en mössa till mig själv eftersom det är otrevligt att sticka i och ull är så mycket bättre i en mössa på alla sätt. Men just då funkade det som ett bra nybörjargarn.


Så till dagens bekännelse. Jag har ett plagg till som är delvis i akryl. En blommig kofta har jag som var ett av de första plaggen jag köpte second hand när jag började bli stammis på loppisarnas klädavdelningar igen efter flera års bortavaro. Jag fick på något sätt för mig att den var i 83% lin och 17% akryl istället för tvärt om. 17% är möjligt att stå ut med tänkte jag men hur jag fick till det i mitt huvud vet jag inte. Den känns dock inte så akrylig och jag brukar se till att bara använda den dagar när jag misstänker att det inte blir så svettigt och klibbigt. Och tur att koftan är fin i alla fall. Vad har du för inställning till akryl? Är du obotlig syntethatare som jag eller tycker du att det är helt ok?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...