tisdag 3 juli 2012

En skatt!


Idag fick jag hem den här skatten med posten! Det är snälla Ing-Marie som låtit mig köpa loss en del av hennes egenhändigt växtfärgade ullgarn. Kanonfint! Det var både lite små nystan och stora härvor färgade med bl.a. björk, nån svamp, rönn och islandslav. Det mörka bruna är färgat med rönn och kromsyrat kali. Jag är ju som sagt lite rädd för att använda läskiga kemikalier när jag växtfärgar. Lavar är jag också lite rädd för eftersom jag inte vill bidraga till någon utrotning. Men det är inspirerande att se vilka fantastiska färger det kan bli, och är det second hand är det ok. Garnet kändes inte stixigt och luktar sådär växtfärgningsgott! Det ska bli massa fina nålbundna grejer av det här tänkte jag. 250 kr inklusive frakt för nära ett kilo garn är inte fy skam tycker jag!

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Nu hittade jag hit. JAg gillar inte heller kemikalier och använder inte det nu. Bara då. Tips på andra växtgrejs är ju svamp. KAnelspindelskivlingar kan ge allt från tomatrött(mot orange) till lila och mörk plommon. När jag är ute och går i skogen har jag en påse för giftiga och en för kantareller. Vidare om du hittar sammetsfotad pluggskivling kan du få murrigt grön till nästan mot lila.
  Förresten, kanelskivling med lite citronsyra eller ättika blir mot rött och i stället med i msk ammoniak(gift?) ger lila. Så spännande.

  SvaraRadera
 2. Oj vad spännande! Tack för tipsen! Har inte testat svamp ännu men jag ska :)

  SvaraRadera
 3. Hei.

  Hvilke av disse er farget med islandslav? Jeg har nemlig masse tørket islandslav, og jeg lurer på hvilke farger som man kan få ut av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det minns jag tyvärr inte på rak arm. Och jag vet inte om jag har kvar etiketterna... Men jag ska kika på det!

   Radera