fredag 18 februari 2011

Smygmaskvirkning!

Jag tänkte att jag får väl avsluta min trilogi av inlägg om mina favorittekniker, dvs de tekniker som är "min grej". Jag började med nålbindning, sedan följde krokning, och nu kommer ett inlägg om smygmaskvirkning.

När jag för ett par år sen fick garndille och förkovrade mig i det mesta garnrelaterat sprang jag även på tekniken smygmaskvirkning. Jag shoppade på mig fyra begagnade nålar på tradera och satte sedan förra hösten igång med att smygmaskvirka. Jag läste inte på så mycket innan utan körde mest på med samma handfattning som vanlig klassisk virkning och det blev ganska bra.


Här har vi de första handledsvärmarna jag virkade, som ju vid närmare granskning är väldigt ojämna och inte alls särskilt fina. Men de är sköna och jag fullkomligt älskar det garnet! Marks & Kattens Safir superwash i en härlig grön färg som jag köpte för 20 kr nystanet på Evelyns mode & hemslöjd i Gnosjö, dvs där mitt föräldrahem ligger. Tyvärr finns den färgen inte längre och mitt garn är nu uppvirkat. Men nog om det! När jag sedan började läsa på lite insåg jag att man enligt vissa skall hålla virknålen helt annorlunda. Man skall liksom i engelsk stickning (eller vad man nu helst kallar det) kasta garnet runt virknålen med höger hand, och sedan dra nålen rakt ner. Så gör inte jag. Jag håller garnet runt vänster pekfinger och krokar med virknålen precis som vanligt, vilket jag tycker funkar bra och blir snyggt. Dock har jag fått höra muntligen av en kvinna i Sjuhäradsbygden (där smygmaskvirkning är traditionellt) att man måste göra på det andra sättet. Men jag gillar inte måsten så jag skiter i det. Men jag har dock märkt att det kan bli lite knivigt med fler färger då det blir lite för hårt virkat. Men jag får väl öva.


Virknålen man använder är oftast en specialnål som är lite formad som handtaget på en sked, vilket man även tillverkade dem av förr. Ett gammalt namn på tekniken är även just skedvirkning. Jag har numera tre smygmaskvirkningsnålar. Av de fyra jag köpte på tradera som var av två olika modeller har jag gett bort två stycken till vänner. Jag har även köpt en i aluminium från Swelogent när jag gick på folkhögskolan. Den jag har använt mest är den högra på bilden som är en av traderanålarna i trä och jag älskar den! Ångrar nästan lite att jag gav bort dess make till Ida;) Nålar kan man köpa från bl.a. Slöjdmagasinet och på Borås textilmuseum. Nästa gång jag är där får jag nog köpa en. Jag har dessutom pratat med tillverkare Åke i telefon, och han är väldigt trevlig!

Jag har sedan jag kom igång med att smygmaskvirka gjort ett antal handledsvärmare som jag gett bort och jag har även sålt en hel del. De är sjukt enkla att göra, går snabbt och blir, om jag får säga det själv, jäkligt snygga! Så jag kommer nog göra många fler.

Det finns inte mycket litteratur om smygmaskvirkning. Jag har själv boken som heter just Smygmaskvirkning och är skriven av Kerstin Jönsson, och det är nog den enda på marknaden som handlar primärt om denna teknik. Den är bra, har mycket mönster på främst vantar men även lite mössor och strumpor, och innehåller fina bilder. I denna använder man sig av omkastningstekniken. I en annan skrift som tar upp smygmaskvirkning gör man däremot som "vanligt". Det är den tidigare nämnda (i krokningsinlägget) Virka med ullgarn av Berit Westman, som innehåller en beskrivning av tekniken samt mönster på två par vantar och en mössa. I övrigt har jag inte lyckats hitta mycket mer litteratur. Det finns ett häfte som heter Gammalvirkning skriven av Inger Johansson som jag inte har införskaffat ännu. Den finns också att köpa hos Slöjdmagasinet. Lite då och då kan man springa på mönster på vantar och mössor virkade med enbart smygmaskor i "vanliga" stick och virkböcker.

Än så länge har jag bara gett mig på att smygmaskvirka handledsvärmare och mössor, men jag tänker att strumpor nog skulle bli bra med. Så det ska jag göra någon dag när jag får tid. Jag använder nästan uteslutande ullgarn i olika tjocklekar. Entrådigt lite tjockare garn såsom Eskimo är riktigt mysigt. Här är en mössa jag virkat i det.


Är det någon mer där ute som smygmaskvirkar? Hojta gärna! Vore kul att veta:)

1 kommentar:

  1. ååååh, tackar för uppmuntran om smygmaskvirkning. Har just börjat intressera mig för det och tänker att det är kul att lära sig en sådan gammal teknik. Tyvärr är det som du säger, man hittar inte mycket att läsa om det, ingen film på youtube heller. Men dina tankar runt det hjälpa mig på traven kan jag tro. Har nyss köpt en smygmaskvirkningskrok på tradera - en av aluminium. Får snart se hur det kommer gå, inväntar bara efterläntade semesterdagar :-)
    Tack ska du ha för din hjälp!
    Ha det gott!
    Lis

    SvaraRadera

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...