tisdag 13 augusti 2013

Kool aid färgning


För ungefär två år sedan fick jag några påsar kool aid av Kajsa. Kool aid är saftpulver från USA som innehåller onödigt mycket färgämnen. Men inte om man vill färga garn. Jag fick även massa fint handspunnet garn som hon inte hade användning för. Kool aiden har dock legat nu i ett par år eftersom jag inte kommit mig för att färga. Vanligt är att man färgar i mikron, men vår mikro är kass eftersom tallriken inte snurrar. På slöjden färgade vi dock garn i stekpåse, och jag tänker att kool aid färgning måste ju också fungera i stekpåse i ugn. Jag surfade runt lite på nätet efter instruktioner på gradantal och tid i ugnen, men det var olika bud från olika håll så jag körde på 200 grader i 15-20 minuter. Jag tror det blev bra.


För ett tag sedan köpte jag även två nystan Aarlan arwetta i en reakorg. Ett av nystanen hade en fin lejongul färg, men det andra var bäbisblått. Bäbisblått är inte min grej så jag bestämde mig för att färga det. I Nystanet fanns även en lapp med tvättråd och en liten rulle med stopptråd. Skitbra. Jag hade en idé om att om jag färgar garnet med röda färger så blir garnet lila. Garnet var nog lite för ljusblått för att bli lila så det blev mer rött. Men jag är nöjd ändå! Det är i alla fall snyggare än innan.


Jag passade även på att färga ett par nystan vitt Drops Fabel som jag hade hemma. Jag hade en plan på något snyggt grönblått garn, men det blev visst spräckligt i grönt och lila. Den sista härvan färgade jag med de färgerna jag hade blandat upp och som blev kvar. Det blev lite crazy garner får jag säga! Och fråga mig inte vilka smaker jag färgade med för jag bara körde.

Det första garnet jag färgade, det blåa som blev rött, hade jag lite längre i ugnen eftersom det var så väldigt blött. Det var låg nog snarare inne en halvtimme men uppdelat i två omgångar. Under tiden förberedde jag de grönlila som fick ligga och vänta på en plåt under tiden. När jag så skulle lyfta upp det för att lägga i en stekpåse rann det massa vatten från härvan som var helt genomskinligt. Garnet hade alltså sugit åt sig all färg från vätskan. Jag tänker att man kanske egentligen inte behöver fixera färgen i ugnen? Det kanske går att kallfärga med kool aid rent utav? Är det någon som har testat?

När vi färgade på slöjden sa vår lärare att såna där spräckliga härvor bara är snygga som härvor och att det inte blir snyggt att sticka av dem. Jag håller inte med! Jag tycker att strumporna jag stickade till sambon blev jättesnygga, och jag gillar både printat, melerat och gradient garn. Jag har blivit anklagad för att bara handarbeta med sådana garner, vilket är en överdrift. Jag handarbetar gärna med enfärgade garner, men att jag gillar färgexplosioner är ingen hemlighet. Och jag tänker inte skämmas över det.Ju mer färg desto bättre!


Och om inte annat så är de faktiskt snygga som nystan med. Jag tror att det kommer bli görläckra strumpor av de här garnerna! Det var roligt och enkelt att färga med kool aid så jag kommer nog alldeles säkert att göra det igen.

4 kommentarer:

 1. Det där blev helt klart läckra strumpgarner! Och jag som sällan använder annat än enfärgade garner :) Har stött på kool aid färger vid flera tillfällen men liksom aldrig tagit steget till att prova.... kanske är dags nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men absolut, det tycker jag du ska göra! Du kan försöka få en jämnare färgning och inte så spräckligt som jag gillar :)

   Radera
 2. Jag har provat att färga med kool-aid på fabel, jag med. Jag hade mitt garn i små glasburkar som jag ställde i en gryta med sjudande vatten. På What a kool way to dye" på Ravelry finns en massa tips. Jag tror att färgen måste upp i temperatur för att sätta sig ordentligt men jag är inte helt säker.
  Jag ska lägga upp bilder på det, det är inte uppnystat än för jag gjorde en tio meter lång härva :-)
  /Floramia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Det ska jag verkligen kolla upp! Vore kul att se dina garner :)

   Radera