måndag 4 juni 2012

Nålbundet och växtfärgat

Jag har som sagt kommit igång och nålbinda lite på senare tiden igen. Jag fick inspiration igen och band den här mössan:


Garnet var loppisfynd från Saronkyrkans second hand. Det var lite beige/ljusbrunt och kändes handspunnet. Färgen var fin, men jag tänkte att den kan förbättras! Så jag plockade lite björklöv och färgade den. Och då blev den så här!


Jag blev också sugen på att testa något nytt stygn så jag kollade youtube och lärde mig york-stygnet. Jag gillar inte att göra småsnuttar som prov som inte kan bli nåt så jag gjorde en tub till en mössa. Men så blev den väldigt vid... En mössa med häng fick det bli helt enkelt! Och den åkte också i björkbadet. Denna gång var det lite restgarner och Lópi bland annat. Jag är helnöjd faktiskt! Det får nog bli flera såna faktiskt!Så blev det ju massa färg över i färgbadet så det fick bli både ett andrabad och ett tredjebad. I andrabadet slängde jag i lite småhärvor och en mössa jag redan hade som var nålbunden i Nornornas garns björkfärgade. Det var en jätteläcker grön färg eftersom det var grått garn från början, men den hade tyvärr bleknat lite i solen. Så jag tänkte fylla på färgen lite och nu blev den närmast gul. Jag älskar ju gult så det var ju bra. Men jag är ändå inte helt nöjd med den. Den är lite lite för lång för att jag ska känna mig bekväm i den. Men efter detta badet blev den ännu mjukare och mysigare så jag får nog behålla den. Annars hade jag en fundering på att sälja den men så blir det nog inte nu...


De två härvorna som är till vänster kommer från tredjebadet och övriga är från andrabadet. Jag kände att det fortfarande fanns så mycket färg kvar i tredjebadet att jag inte nöjde mg med det ljusgråa restgarnet i Järbo Gästrike att jag slängde i en liten härva alpackagarn i ljust beiget med. Men den tog nästan ingen färg alls. Kanske att det är svårare att färga alpacka, men jag lät det bara ligga i kallt med över en natt. Kanske hade det tagit mer färg om det värmts upp. Men det var ett experiment. Enligt Jeanette som jag var på växtfärgningskurs med för några år sedan går det lika bra med kallbad, men det får ligga i längre då. Några veckor eller månader kan vara bra. Då luktar det riktigt illa när det är klart med, om det fortfarande är växtdelar i då. Urk.


Så blev jag till slut klar med mina hanledsvärmare med som jag påbörjade i Hjärtlanda förra året. Det blev riktigt bra faktiskt. Men växtfärgningen har gett blodad tand. Helt plötsligt vill jag växtfärga allt!

2 kommentarer:

  1. Vilken helt underbar grönfärg! Åh vad jag ångrar nu att jag färgade mitt grå garn med lökskal. Eller går det kke att färga över?

    SvaraRadera
  2. Testa skulle jag säga! Och visa mig resultatet sen :)

    SvaraRadera