torsdag 7 mars 2013

Jag krokar inte bara själv


Mitt krokningsprojekt i skolan innebär inte bara att jag krokar hela dagarna. Härom dagen sydde jag ju ett fodral till mina kroknålar. Idag har jag lärt min lärare att kroka. Jag hade en fundering om krokning skulle kunna vara enklare att lära sig än stickning och virkning. För att undersöka det var jag helt enkelt tvungen att hitta en försökskanin som varken kunde sticka, virka eller kroka. I första hand frågade jag sambon om han kunde tänkas ställa upp. Det var väldigt tveksamt där kan jag säga. Så då visade det sig att min trä- och metallslöjdslärare var frivillig! Så idag satte vi igång strax innan lunch med lite stickning, och efter lunch rasslade vi igenom virkning och krokning. Och hur gick det då? Stickningen gick bra, och det visade sig att hans händer kom ihåg hur man gjorde sedan grundskolan. Virkningen gick ännu bättre och slutligen, det visade sig att krokningen var enklast! Nu handlade detta om en vuxen människa med bra finmotorik, och när krokningen kom in i bilden hade han vant sig vid att hantera garn och pinnar, så kanske hade han lite fördelar av det. Men han föredrog en pinne framför två och det var enklare utan maskor som kunde fly iväg. En lärdom är även att det behövs en kroknål med mycket glid i, gärna av metall eller plast. Men detta var ett väldigt spännande projekt får jag säga!

I mitt projekt har jag även undersökt huruvida man kan få tag på kroknålar att köpa in till slöjden. Många skolor har avtal som säger att man bara får köpa in från exempelvis Swelogent och Slöjddetaljer så jag fick kika på om det fanns kroknålar att köpa in. Och hos Swelogent finns det. Men bara i storlek 4, 5 och 6, och inga rundkroknålar. Jag bestämde mig för att testa att göra en själv. Jag tog helt sonika en 8mm rundstav av björk och täljde, sågade och slipade till ändarna så det blev krokar. Jag ytbehandlade den med bivax. Det tog några timmar, men resultatet blev helt klart godkänt och den här kroknålen går absolut att kroka med. Så har man inte kroknålar till belåtenhet i slöjdsalen, eller kan få tag på, kan man göra själv. Se till att kroka in dem ordentligt innan man ger dem till eleverna så de glider ordentligt. Men det var skoj att tillverka kroknål med.

1 kommentar:

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...